Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

Schiphol wil ecotaks zelf investeren in projecten

De Volkskrant - 5 Jun.07

AMSTERDAM - De luchthaven Schiphol en de luchtvaartmaatschappij Air France-KLM willen een andere ecotaks of milieubelasting dan het kabinet voorstelt voor het vliegverkeer. Zij hebben het kabinet daarover vrijdag een brief gestuurd.

In het plan van Schiphol en Air France-KLM betalen de luchtvaartmaatschappijen evenals in het regeringsvoorstel voor de hoeveelheid CO2 die zij uitstoten. Het verschil met het kabinetsvoorstel, is dat het geld – jaarlijks circa 350 miljoen euro jaarlijks – niet naar de staatskas vloeit, maar direct wordt gestoken in milieuprojecten in ontwikkelingslanden. ‘Dat levert een hoger milieu-rendement op’, aldus de zegsman van Schiphol.

De luchtvaartmaatschappij KLM is bijvoorbeeld nu al betrokken bij een bomenproject in Kenia, waar samen met de multinationals Coca-Cola en Rolls Royce 120 duizend bomen worden gepland vlak bij Nairobi.

Volgens Schiphol loopt het plan vooruit op de toekomstige emissiehandel, waarbij vervuilers rechten kopen om CO2 te mogen uitstoten. Een dergelijk Europees systeem, dat ook al wordt toegepast in sommige industriële sectoren, tast de concurrentiepositie van Schiphol minder aan dan een ‘platte belasting’, meent de luchthaven.

Schiphol kondigde maandag ook aan dat lawaaiige vliegtuigen voortaan meer moeten betalen op de luchthaven. De lawaaiigste toestellen betalen vanaf november 140 procent van het basistarief. De stilste vliegtuigen hoeven slechts 85 procent van dit tarief te betalen.

Eerder vreesde de luchthaven dat vooral prijsvechters van plan zijn de luchthaven te verlaten wanneer de ecotaksplannen doorgaan. Volgens Schiphol zou dit neerkomen op een extra heffing van 24 euro per ticket. Schiphol zou daardoor te duur worden.

Het ministerie van Verkeer wil nog niet reageren op het tegenvoorstel.

Verkeersminister Eurlings vergadert deze week met de Tweede Kamer over de milieuproblemen en de toekomstplannen van Schiphol.

Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN