Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

Rel om 'ecotax' vliegreizen op komst

Reisrevue Emailnieuwsbrief 179 - 1 Jun.07

Insiders houden serieus rekening met een enorme rel om de omstreden 'ecotax'. De regering voert die per 1 januari 2008 zeker in op vliegreizen. Dit ondanks felle protesten uit luchtvaart en reisbranche. Het gaat gemiddeld om een prijsverhoging van circa 25 euro per ticket.

Opbrengst 350 miljoen euro
Totaal moet dit de schatkist 'structureel' 350 miljoen euro per jaar opleveren. Zo is onherroepelijk afgesproken in het regeerakkoord, aldus minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat. In een besloten gesprek met vertegenwoordigers van de industrie heeft hij dat nog eens benadrukt.

Het kabinet geeft toe dat deze belasting niets te maken heeft met het milieu. 'Wij hebben de heffing nooit in verband gebracht met het woord eco.' De airlines kunnen het niet eens worden over de verdeelsleutel van de ticket-tax. Daarom neemt de minister nog voor het zomerreces zelf een besluit hoe en bij wie hij ge´nd gaat worden.

Mogelijk dat de bedragen straks verschillen voor shorthaul en longhaul vluchten. Het is echter onduidelijk of er ook onderscheid wordt gemaakt tussen opstappende en transferpassagiers in Nederland. En tussen business en economy class.

Branche melkkoe
De branche spreekt er schande van dat zij kennelijk als melkkoe wordt gebruikt. Het gaat bijna om een verdubbeling van de kosten. De huidige airporttax bedraagt ongeveer 400 miljoen euro per jaar. Die wordt echter afgedragen aan Schiphol (passenger service charge en start- en landingfees).

Er zou al berekend zijn dat de vraag naar vliegreizen vanuit Nederland met 10 tot 15 procent gaat inzakken. Het gevolg kan zijn dat Schiphol de dupe wordt en de gederfde inkomsten opnieuw moet verhalen op de luchtvaart. Bovendien dreigen touroperators de prijsstijgingen niet meer op tijd in de wintergidsen te krijgen.

Geen uitstel heffing
De minister wil de heffing naar verluidt niet uitstellen tot 1 april 2008. Het is een voldongen feit en jammer voor de consequenties, lijkt de boodschap van de overheid. Ook de concurrentiepositie van de KLM kan geschaad worden, aldus deskundigen.

Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN