Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

Vliegbelasting - Felix Cohen van de Consumentenbond vindt dat fout

De Telegraaf - Rubriek Consumenten Bond - 30 Jun07

U stapt binnenkort op het vliegtuig voor een vakantiereis. Stel dat u te horen krijgt: „U moet 24 euro milieuheffing bijbetalen”, ziet u dan af van die vlucht? Nee natuurlijk. U wilt op vakantie naar dat verre land en dat kan alleen per vliegtuig. Dat laat u zich door zo’n milieuheffing niet ontzeggen. Toch wil het kabinet op elk vliegticket een milieuheffing van dik 24 euro invoeren. De Consumentenbond vindt dat fout.
De regering wil maatregelen nemen om het verbruik van fossiele brandstoffen terug te dringen. Dat is op zichzelf prima, want om allerlei redenen moeten we minder olie verbruiken. Maar de regering heeft eigenlijk geen idee hoe je als overheid dat doel moet bereiken. En daarom wordt domweg gegrepen naar wat de overheid in laatste instantie denkt te moeten doen: belasting! Het extra belasten van vliegtickets klinkt nuttig en – bijkomend voordeel – brengt ook nog geld in het laatje. Bovendien is het, op dit moment, politiek correct.
Een milieuheffing op vliegtickets is volgens ons alleen te verdedigen als de heffing leidt tot substantieel minder vervuiling of als de heffing wordt gebruikt om de vervuiling tegen te gaan. Maar aan geen van beide voorwaarden wordt voldaan. Er zal door deze heffing geen vliegtuig minder de lucht in gaan, net zo min als de gestegen brandstofprijzen leiden tot minder autogebruik. En de opbrengst gaat niet naar het milieu, maar verdwijnt in de schatkist van Wouter Bos.
Er is nog een derde reden waarom wij kritisch naar dit soort heffingen kijken. Elke politieke stroming heeft zijn eigen politiek incorrecte producten. Vandaag gaat het om heffing op vliegtickets, morgen misschien op suiker of op griezelfilms, overmorgen op hoofddoekjes of op een vakbondslidmaatschap. Zo de wind waait, staat ons petje. Daar moet je het politiek gevoelige belastingstelsel niet aan blootstellen. Doelheffingen corrumperen het overheidsbeleid en schaden dus het vertrouwen van het publiek in de politiek. Niet doen dus.
Onderzoek van de Consumentenbond toont aan dat een vliegticket bij de ene maatschappij wel twee keer zo veel CO2-vervuiling geeft als bij een maatschappij met nieuwe vliegtuigen en volle toestellen.
Overheid, richt je pijlen op de verouderde en extra vervuilende vliegtuigen, laat de vliegtuigmaatschappijen met zuiniger toestellen vliegen, maar schei uit met het uitknijpen van vakantiegangers.
Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN