Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

ANVR: 'Grote landelijke actie van start tegen schadelijke vliegtax'

TourPPress Holland Infoweb 10Sep.07

Branchebrede campagne van 170 touroperators en 1850 reisbureaus
De reis- en luchtvaartwereld begint een grote landelijke actie tegen de vliegtax, die het kabinet wil invoeren en die naar schatting een economische schade van een miljard euro en verlies van duizenden banen zal veroorzaken. Dat heeft brancheorganisatie ANVR bekend gemaakt. Alle 170 touroperators en 1850 reisbureaus, aangesloten bij de ANVR, doen er aan mee.

Extra kosten
'Als deze vliegbelasting, de zgn. vakantiebelasting, in 2008 doorgaat, betaalt een gezin op een vliegvakantie naar bijvoorbeeld Spanje of Griekenland al gauw € 100 extra. Voor een verre bestemming kan dat zelfs enkele honderden euro's extra gaan kosten', aldus ANVR. De actie duurt tot en met de behandeling van de Miljoenennota in de eerste week oktober.

Website
Radiospots, advertenties, stickers, persberichten en een speciaal ontwikkelde website, www.stopvakantiebelasting.nl, waarop mensen protest kunnen aantekenen tegen de voorgenomen vakantiebelasting, moeten ervoor zorgen dat de regering afziet van haar plannen de belasting op vliegtickets in te voeren.

Reacties en gesprekken
De komende weken zal ANVR in gesprekken met Europarlementariërs en Kamerleden de negatieve gevolgen van deze vakantiebelasting, die € 350 mln. in het laatje moet brengen, onder de aandacht te brengen. Reacties en steunbetuigingen, die consumenten via de website hebben laten horen, zullen aan kabinet en parlement worden aangeboden.

Rechtszaak
Daarnaast overweegt ANVR een rechtszaak aan te spannen tegen de overheid, omdat deze met de voorgenomen belastingmaatrgel in strijd lijkt te handelen met Europese afspraken en regelgeving.

Consequenties
Reisbrancheorganisatie ANVR, met de bij haar aangesloten reisbureaus en touroperators, heeft vele argumenten om zich te verzetten tegen de voorgenomen invoering van deze zgn. vakantiebelasting.
Het kabinet belast vooralsnog alléén Nederlanders die met het vliegtuig naar hun vakantiebestemming vliegen, en géén vrachtvervoer en géén buitenlandse transfer passagiers.

Vijf argumenten tégen:
De vijf belangrijkste tegenargumenten op een rij:

1. De vakantiebelasting is niet meer dan een pure belasting, terwijl de Nederlander geen alternatief heeft. Een eerlijke heffing geeft de consument de mogelijkheid een ander, beter alternatief te gebruiken. Voor het meeste vliegverkeer is echter geen goed alternatief. Of wil het Kabinet dat iedereen met de auto naar Griekenland rijdt?

2. De voorgestelde vakantiebelasting draagt niet bij aan een beter milieu
Regelmatig wordt de vakantiebelasting een milieumaatregel genoemd, omdat vliegen belastend is voor het milieu. Deze belasting stimuleert echter op geen enkele wijze schoner vliegen. Of je nu in een zuinig of zeer onzuinig vliegtuig stapt, voor de heffing maakt dat geen verschil.

3. Reizigers wijken uit naar buitenlandse luchthavens door vakantiebelasting In de ons omringende landen België en Duitsland wordt geen vakantiebelasting ingevoerd. Voor miljoenen Nederlanders zijn de luchthavens van Düsseldorf, Weeze of Brussel een alternatief om de hoge vakantiebelasting te vermijden.

4. De vakantiebelasting is niet goed voor de Nederlandse economie
Het totale negatieve effect op de Nederlandse economie zal neerkomen op meer dan 1 miljard euro. Ook de werkgelegenheid komt onder druk te staan: er dreigt een verlies van ca. 12.000 arbeidsplaatsen bij directe passagiers- en vliegtuigafhandeling, en als minder buitenlandse toeristen in Nederland besteden.

5. De vakantiebelasting is mogelijk in strijd met internationale afspraken. Internationaal heeft Nederland afgesproken geen heffingen aan het vliegverkeer op te leggen en niet te discrimineren naar land van herkomst. Nederland kan niet verdragen sluiten en zich er vervolgens niet aan houden.

Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN