Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

Gezamenlijk offensief reiswereld - VUIST TEGEN VLIEGTAKS

De Telegraaf - door ARNOLD BURLAGE - 9 Sep.07

’Gezinsvakantie straks al gauw €100 duurder’


SCHIPHOL, zondag
De reis- en luchtvaartwereld start morgen samen met vakantiegangers en andere luchtreizigers een grote landelijke actie tegen de vliegbelasting van 25 euro per ticket, die minister Bos (Financiën) vanaf volgend jaar wil invoeren.
Het verrassingsoffensief tegen de vliegheffing, die dinsdag in de Miljoenennota ’luchthavenvertrekbelasting’ wordt genoemd en 350 miljoen euro moet opbrengen, is de afgelopen dagen in het geheim voorbereid.
Uitgelekte campagnedocumenten vermelden dat het „negatieve effect op de Nederlandse economie zal neerkomen op 1 miljard euro”. Daarbij wordt het verlies van 12.000 banen gevreesd.
Alle actiemiddelen worden te baat genomen: acties in reisbureaus, in vliegtuigen op luchthavens en met Prinsjesdag op het Binnenhof. Maar ook met stickers en spotjes via radio, tv, kranten en internet.

Juristen
Tegelijk bereiden vooraanstaande juristen zich voor om de tickettaks tot in hoogste instantie te bestrijden. Mr. Frans Vreede, bekend luchtvaartjurist, heeft al vastgesteld dat de taks in strijd is met het verdrag van Chicago, waarvan artikel 15 bepaalt dat aan maatschappijen en passagiers geen kosten mogen worden doorberekend voor het binnen-, uit-, of overvliegen van een lidstaat. Nederland heeft dat verdrag ondertekend.

Alle 170 ANVR-reisorganisaties, 1850 reisbureaus, luchthavens en binnen- en buitenlandse luchtvaartmaatschappijen steunen de actie, die duurt tot en met de behandeling van de ticketbelasting in de Tweede Kamer.
De campagne tegen de zoveelste tickettoeslag is gisteren tegenover deze krant bevestigd door bestuursvoorzitter Carl Gerkens van het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen. „Het kabinet mag dit onzalige plan niet laten doorgaan”, zei hij.

Heffing treft smalle beurs

Van een onzer verslaggevers

SCHIPHOL, zondag
Als de vliegtaks doorgaat, betekent dat volgens de unanieme opvatting van de reisen luchtvaartondernemers, dat minder wordt gekozen voor vliegvakanties of dat wordt uitgeweken naar luchthavens in de buurlanden.
„Een gezinsvakantie wordt met de kabinetsmaatregel al gauw 100 euro duurder. De taks treft dus vooral de smalle beurs en uitsluitend luchtreizigers die vanuit ons land vertrekken”, aldus de ANVR-preses.
De overgrote meerderheid van de passagiers, die via Schiphol naar andere bestemmingen reizen, blijft met de ticketbelasting buiten schot. „Rechtsongelijkheid”, stelt de reissector. Extra wrang omdat die groep viermaal, met twee starts en twee landingen, van Schiphol gebruik maakt.

Vrachtvluchten, vaak de oudste en ’vuilste’ toestellen, hoeven de extra belasting niet te betalen omdat die toestellen dan zouden uitwijken naar buurlanden met alle gevolgen voor onze economie van dien.

Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN