Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

'Vliegbelasting in strijd met internationaal recht'

Elsevier.nl - door Anna Dijkman - 15 Sep07

De ticketbelasting die minister van FinanciŽn Wouter Bos (PvdA) wil gaan heffen, is in strijd met het internationaal en Europees recht. Dat concluderen belastingadviseurs in een onderzoek in opdracht van de ANVR, Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen.

Het rapport van Loyens en Loeff stelt dat er sprake is van discriminatie, omdat mensen die op doorreis zijn niet hoeven te betalen. 'Als dat echt zo is, dan gaat de belasting zelfs duurder worden dan onze eerder berekende 25 euro,' aldus de ANVR.

Onwettig
Volgens de onderzoekers zijn de plannen van Bos in strijd met het door Nederland ondertekende Verdrag van Chicago uit 1944. Hierin staat dat geen tarieven, rechten of andere kosten mogen worden opgelegd aan het vliegverkeer. De plannen overtreden volgens Loyens en Loeff ook de regels in het EG-verdrag, waarin het vrije verkeer van diensten zijn vastgelegd.

Of de ticketbelasting echt in strijd is met de verdragen en wetten moet nog duidelijk worden omdat de exacte plannen van de minister nog niet bekend zijn.

Protestactie
De ANVR begon maandag een protestactie tegen het plan van minister Wouter Bos (PvdA) van FinanciŽn voor een extra vliegbelasting per ticket. Het kabinet hoopt reizigers zo over te halen om op een meer milieuvriendelijke manier te reizen.

Op grond van eigen berekeningen denkt de ANVR dat de prijs van een ticket met gemiddeld ongeveer 25 euro omhoog gaat. In totaal moet dat de schatkist jaarlijks ongeveer 350 miljoen opleveren.
Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN