Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

Ruim helft Nederlanders tegen invoering van ticketbelasting

Synovate/ Interview NSS / Platform Nederlandse Luchtvaart 17 Sep.07

Nederlanders zeggen nee tegen ticketheffing
17-9-2007

51% van de Nederlandse bevolking is tegen invoering van een heffing op vliegtickets. Slechts 34% ziet een heffing wel zitten. Dit blijkt uit onderzoek van Synovate/interview NSS in samenwerking met het Platform Nederlandse Luchtvaart onder 750 Nederlanders die in week 37 zijn ondervraagd. Wordt de ticketheffing wel ingevoerd, dan overweegt 45% van de reizigers uit te wijken naar luchthavens die net over de grens liggen en waar geen ticketheffing hoeft te worden betaald. Voor 78% van de reizigers is de invoering van de heffing geen reden om minder te gaan vliegen.

Het kabinet wil volgend jaar een milieuheffing invoeren van gemiddeld 24 euro per vliegticket, te betalen door de consument. De heffing is volgens het Platform Nederlandse Luchtvaart niets anders dan een belastingmaatregel die de Staat jaarlijks 350 miljoen euro oplevert. De term milieuheffing is daarbij misleidend, aangezien de opbrengst als algemene lastenverzwaring rechtstreeks in de schatkist verdwijnt en niet besteed wordt aan milieudoelen.

Volgens het Platform Nederlandse Luchtvaart ontstaat er door de voorgenomen heffing onterecht een negatief beeld over luchtvaart omdat de maatregel alleen op luchtvaart is gericht. Dit is onterecht. Luchtvaart is niet slechter voor het klimaat dan andere vormen van vervoer. Een vlucht naar Zuid-Frankrijk levert per persoon een CO2-uitstoot op die vergelijkbaar is met de uitstoot van een reis per hogesnelheidstrein naar Zuid-Frankrijk. Overigens is dit altijd nog een stuk lager dan de uitstoot van een auto met 2 inzittenden en een caravan op dezelfde afstand.

Eerder onderzoek door Stratagem wees uit dat invoering van een ticketheffing de Nederlandse economie jaarlijks één miljard euro schade oplevert. Met name doordat een fors aantal verbindingen vanuit Nederland zal verdwijnen.

Het Platform Nederlandse Luchtvaart is verheugd dat zoveel Nederlanders tegen de voorgenomen maatregel zijn. Zij pleit voor opname van luchtvaart in het Europees emissiehandelssysteem. Alleen op die manier kan luchtvaart zinvol bijdragen aan de vermindering van CO2-uitstoot.


--------------------------------------------------------------------------------
Over Synovate/ Interview NSS:
Interview-NSSonderdeel van Synovate, is een gerenommeerd Nederlands marktonderzoeksbureau met een wereldwijd werkterrein. Synovate, is de marktonderzoekstak van Aegis Group plc. www.synovate.com.

Publicatie bron: Synovate/Interview NSS.

Platform Nederlandse Luchtvaart
www.pnl.nl

Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN