Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

ANVR vecht vliegbelasting aan

ANVR Persbericht 26 Nov.07

Reisbrancheorganisatie ANVR, die zo’n 200 touroperators en bijna 2000 reisbureaus in Nederland vertegenwoordigt, overweegt gerechtelijke stappen om de in te voeren vliegbelasting aan te vechten. De ANVR zal in overleg met haar (belasting) adviseurs bezien of en welke procedures mogelijk zijn.

De Tweede Kamer heeft, ondanks de intensieve lobby, de felle protesten, de bezwaarschriften en de adviezen van de ANVR en anderen, het kabinetsvoorstel om de zogeheten ‘vakantiebelasting’ in te voeren ongewijzigd aangenomen.

Frank Oostdam, directeur ANVR: “Deze vliegbelasting heeft grote consequenties voor de reisbranche en haar reizigers. Ook houden wij onze twijfel over de juridische grondslag van deze belastingwet, omdat deze naar onze mening in strijd is met het Europese Verdrag en het Verdrag van Chicago op het gebied van luchtvaart.”
De vliegbelastingmaatregel moet ingaan op 1 juli 2008. Een passagier moet € 11,25 extra gaan betalen als de bestemming in een EU-staat ligt of op een vliegafstand van ten hoogste 2500 km. Voor alle andere bestemmingen wordt het tarief € 45.
Oostdam: ”Nu is net dit jaar de Code Reisaanbiedingen ingevoerd, waarbij alle op het moment van publicatie bekende kosten zijn opgenomen in de reissom en vervolgens wordt, door de invoering van de vliegbelasting midden in het zomerseizoen, de consument al direct geconfronteerd met extra kosten. Ook de tweedeling in landen als Turkije en Marokko zorgt voor ongewenste en onwerkbare situaties nu de 2500 km-vlieggrens strikt gehanteerd lijkt te worden.”

Wel hebben de gezamenlijke protestacties ertoe geleid dat de Tweede Kamer deze gewone belastingmaatregel in 2009 wil omzetten in een groene ecotax. Het Ministerie van Financiën onderzoekt de mogelijkheden om in de heffing rekening te houden met de feitelijke belasting van het milieu, waarbij gekeken wordt naar type vliegtuig, motoren en gevlogen afstand. De ANVR blijft hierover in overleg met het Ministerie.
---------------------------------------
Voor meer informatie: ANVR, Mirjam Dresmé, Hoofd Communicatie ANVR, tel. 030 – 669 70 33.

ANVR sleept Staat voor de rechter
Reisrevue E-mailnieuwsbrief nr. 265, door Paul Eldering - 23 november 2007

De ANVR gaat de Nederlandse Staat voor de rechter slepen. Dit om de omstreden tickettax juridisch aan te vechten. De Tweede Kamer is donderdag 22 november akkoord gegaan met het kabinetsvoorstel.

Dat betekent dat de 'vakantiebelasting' op 1 juli 2008 ingaat. Hij bedraagt 11,25 euro per persoon voor bestemmingen tot 2500 km en 45 euro voor verre reizen.

Reactie ANVR-directeur Oostdam
ANVR-directeur Frank Oostdam is zeer teleurgesteld en boos. De intensieve lobby van onder meer ANVR, Barin en Consumentenbond is voor niks geweest.

'Deze tickettax is een ramp voor de reisbranche, luchtvaart en de Nederlandse vakantieganger. Niet alleen omdat het een zinloze maatregel is, maar ook omdat hij midden in het seizoen van kracht wordt. Bovendien krijg je in bijvoorbeeld Turkije en op de Canarische Eilanden een vreemde, onwerkbare tweedeling. Dat gaat voor veel problemen zorgen', voorspelt Oostdam.

Tax in strijd met verdragen
Volgens hem is de vliegtax in strijd met het Europees Verdrag (EU) en het Verdrag van Chicago (luchtvaart). 'Het enige positieve aspect is dat de Tweede Kamer een motie heeft aangenomen om er in 2009 een echte ecotax van te maken op basis van vervuiling, waaronder type vliegtuig en aantal gevlogen mijlen. Maar daar zijn we volgend jaar niet mee geholpen. Als de staatssecretaris en ministers daar gelijk beter over hadden nagedacht, was ons een hoop ellende bespaard gebleven', vindt Oostdam.


Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN