Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

Reisbranche in rep en roer door tickettax

Reisrevue E-mailnieuwsbrief nr. 273 - door Paul Eldering - 7 Dec.07

De praktische uitvoering van de omstreden tickettax is een crime voor de reisbranche. Het is volgens touroperators bijna onmogelijk om dit 'ongelooflijk kortzichtige' kabinetsbesluit om een vakantiebelasting te laten heffen voor vertrekken vanaf 1 juli 2008, in goede banen te leiden.

Goedkeuring
Zij hekelen ook de recente goedkeuring van de Tweede Kamer. De Eerste Kamer behandelt het wetsvoorstel op 20 december.
'Blijkbaar zitten al die politici te slapen. Deze belachelijke regeling rammelt werkelijk aan alle kanten. Nog afgezien van de vraag of het juridisch wel klopt. Dat wordt door onder andere ANVR en Barin uitgezocht. Intussen kunnen wij als reisondernemers niet anders dan stampij blijven maken. We zullen ons protest dan ook voortzetten. Alleen door steeds de publiciteit te zoeken, kunnen we het tij hopelijk keren', aldus diverse reacties.

Uitleggen
De tax bedraagt 11,25 euro per persoon voor bestemmingen tot 2.500 kilometer en 45 euro verder dan 2.500 kilometer. Daar is volgens de branche al niet mee te werken, omdat die grens dwars door populaire vakantielanden als Turkije loopt. 'Hoe moeten wij dat aan onze klanten uitleggen? En dan is er ook nog het verschil tussen EU- en niet-EU-landen, hoewel daar met twee maten wordt gemeten. Zoals de Canarische Eilanden die in het hoge tarief valt...'

Combivlucht
Hans Mosselman (Sudtours) heeft zelfs berekend dat op de combivlucht Groningen-Eindhoven-Dalaman passagiers uit Groningen 45 euro extra vliegtax moeten betalen en die uit Eindhoven 11,25 euro. 'Te zot voor woorden, dat is dus absoluut niet te verkopen!', stelt hij vast.

Prijzen
Maar het grootste bezwaar is toch wel de ingangsdatum van 1 juli 2008, midden in het seizoen. Plus het feit dat de meeste gidsen nu al uit zijn of bij de drukker liggen. Terwijl er nog niet eens sprake is van een wet. Die gaat pas gelden als-ie in de Staatscourant wordt gepubliceerd, op z'n vroegst in januari. De meeste touroperators nemen daarom in hun brochures een passage op met de aankondiging van de komende belasting. Zij kunnen die echter noodgedwongen nog niet in de prijzen opnemen. Zodat de net gelanceerde Code Reisaanbiedingen ook dreigt te verworden tot 'een wassen neus'.

Discussies
Het zou in de praktijk betekenen dat klanten die deze maand snel boeken voor een vakantie in juli, augustus of september die taxkosten mislopen. Ze zijn immers nog niet in een concrete wet vastgelegd. 'Wie boekt voor het voorjaar is sowieso vrijgesteld. Een zeer vreemde situatie. Dat alles levert aan de reisbureaubalies natuurlijk veel verwarring en felle discussies op', menen diverse reisagenten. Ook zullen volgens insiders de Reisvoorwaarden gaan meespelen. 'Als touroperators na de boeking aanvullende kosten moeten doorbelasten, kan de consument de reis annuleren.'

Chaos
Zij voorspellen totale chaos de komende weken. Touroperators moeten de tickettax apart op de factuur vermelden. Reisagenten mogen innen, waarna de reisorganisaties de gelden moeten afdragen aan de airlines. 'En dat allemaal weer voor niks, zonder enige vergoeding voor alle moeite', aldus Mosselman. De airlines betalen vervolgens aan de luchthavens, die in feite de belastingplichtigen zijn om de schatkist te spekken.

Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN