Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

Schiphol: door invoering vliegtax geen passagiergroei in 2008

www.luchtvaartnieuws.nl 4 Jan.08

SCHIPHOL - De groei van Schiphol stagneert. In 2008 verwacht de luchthaven als gevolg van de invoering van de vliegbelasting nauwelijks of geen groei van het aantal passagiers en vluchten. Dat heeft president-directeur Gerlach Cerfontaine van Schiphol vrijdag (4 januari) gezegd tijdens de nieuwjaarsreceptie van de luchthaven. Het vrachtvervoer, dat niet onder de belasting valt, groeit naar verwachting met vier procent.

Cerfontaine kondigde aan dat Schiphol Group net als de organisatie van luchtvaartmaatschappijen in Nederland (BARIN) tegen de invoering van de vliegbelasting in beroep gaat. De regering wil deze belastingmaatregel op 1 juli van dit jaar invoeren.

Cerfontaine noem het “een slechte zaak” dat Schiphol marktaandeel verliest ten opzichte van de andere grote luchthavens in Europa. “Slecht voor de concurrentiepositie van de luchthaven als mainport. Slecht voor de werkgelegenheid op Schiphol en in de regio en voor het toerisme van en naar Nederland. En slecht voor het milieu, omdat je kunt zien aankomen dat veel mensen zullen uitwijken naar luchthavens buiten Nederland", zo licht Cerfontaine de bezwaren toe.

In 2007 maakten 47,8 miljoen reizigers gebruik van Schiphol. Dat waren er 3,7 procent meer dan in 2006. Het aantal vliegtuigbewegingen nam met drie procent toe tot 436.000 en het vrachtvervoer met 5,5 procent tot ruim 1,6 miljoen ton. Met deze cijfers blijft Schiphol achter ten opzichte van andere grote luchthavens als Madrid, dat Schiphol al voorbijgestreefd is.

Klimaatplan
Schiphol wil begin dit jaar een klimaatplan publiceren. De bedoeling is dat de luchthaven in 2012 wat betreft de eigen activiteiten CO2-neutraal zal zijn. “Daarnaast willen we dat in 2020 twintig procent van alle energie die op Schiphol wordt gebruikt duurzaam geproduceerd zal zijn en dat de CO2-emissies van alle andere activiteiten op het terrein in 2020 dertig procent lager zullen liggen dan in 1990", aldus Cerfontaine.

Schiphol Group wil in 2008 ruim 550 miljoen euro investeren in uitbreiding en verbetering van de voorzieningen op de luchthavens; fors meer dan in 2007. Het grootste deel daarvan zal gestoken worden in verbetering en uitbreiding van de basisvoorzieningen op Amsterdam Airport Schiphol. Alleen in de bagageverwerking investeert Schiphol Group dit jaar ruim honderd miljoen euro.

Ook in security en brandveiligheid zal opnieuw veel worden geïnvesteerd. Daarnaast investeert Schiphol dit jaar onder meer in nieuwe en al lopende vastgoedprojecten, de herinrichting van Lounge 3 en groot onderhoud aan de Zwanenburgbaan.

Van onze redactie
===============================================
www.luchtvaartnieuws.nl

'Aantal vluchten op Schiphol daalt in 2008 met twee procent'

27-11-2007

SCHIPHOL - De groei van de luchthaven Schiphol stagneert volgend jaar. Het aantal vluchten daalt met zeker twee procent en ook de groei van het aantal passagiers komt tot een eind, meldt Arnold Burlage dinsdag (27 november) in de Telegraaf. Het gaat bij een totaal aantal vluchten van circa 435.000 per jaar om bijna 9.000 minder vliegbewegingen.

De afname van het aantal vluchten wordt bevestigd door slotcoördinator Michiel van der Zee. De daling blijkt uit de aanvragen die nationaal en internationaal zijn ingediend en wat aan ’slots’ voor volgend jaar inmiddels is teruggegeven.

Vooral prijsvechters verminderen het aantal vluchten naar Schiphol, zoals Luchtvaartnieuws.nl eerder al signaleerde. Ze klagen over de hoge kosten op Schiphol.

De directie van Schiphol gaat er volgens de Telegraaf van uit dat het aantal passagiers niet langer zal groeien. “Wij gaan nu uit van nulgroei. De lasten, die de overheid onder meer met de tickettaks wil opleggen, werpen hun schaduw vooruit. We hebben daarvoor ook direct gewaarschuwd”, zo luidt de reactie.

Volgens slotcoördinator Van der Zee gaat het bij de terugloop vooralsnog vooral om vluchten tijdens de daluren. “Vooral het aanbod, en dus nog niet zozeer het aantal maatschappijen, vermindert. Het verkeer op piekuren en ’s nachts blijft nog op peil.”

===============================================
www.luchtvaartnieuws.nl

Komende winter duizenden minder vluchten op Schiphol

11-10-2007

SCHIPHOL - Het lijkt er op dat er komende winter duizenden vluchten minder zullen plaatsvinden van en naar de luchthaven Schiphol. Voor het komend winterseizoen zijn voor Schiphol tot nu toe zo'n vierduizend minder slots toebedeeld ten opzichte van een jaar geleden. Managing director Michiel van der Zee van Stichting Airport Coordination Netherlands bevestigde dat donderdag (11 oktober) aan Luchtvaartnieuws.nl.

Voor het winterseizoen 2007/2008 zijn tot nu toe zo'n 185.000 slots aangevraagd en 'allocated'. Dat zijn er vierduizend minder dan vorig jaar rond dezelfde tijd was aangevraagd voor het winterseizoen 2006/2007. Van der Zee verwacht niet dat tot de start van het winterseizoen eind deze maand nog veel extra vluchten worden toebedeeld, omdat luchtvaartmaatschappijen hun dienstregelingen al hebben vastgesteld. "Er komen nog wel wat adhoc-vluchten bij."


Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN