Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

Vliegtaks: maatschappijen dagen Staat

Elsevier.nl - door Philip Willems - 25 Jan.08

De vliegtaks die het kabinet vanaf 1 juli wil invoeren, staat steeds meer ter discussie. Branchevereniging BARIN van alle op Nederland vliegende luchtvaartmaatschappijen spant een kort geding aan tegen de staat.

Staat wordt aangeklaagd om vliegtaks
Dit zal de belangenorganisatie later vrijdag bekendmaken tijdens zijn nieuwjaarsreceptie.

Volgens BARIN is de vliegbelasting (11,25 euro per vertrekkende passagier die reist binnen een straal van 2.500 kilometer en 45 euro voor passagiers die verder reizen dan 2.500 kilometer) onwettig. Het opleggen van belasting per vertrekkende passagier zou in strijd zijn met het Verdrag van Chicago (pdf). Dit verdrag uit 1944 bepaalt dat heffingen voor het vertrek uit een land verboden zijn.

Negatieve gevolgen
De BARIN vreest vooral de negatieve gevolgen van de invoering van de luchttaks. Volgens het Centraal Planbureau kan de vliegtaks leiden tot 15 procent minder vliegbewegingen voor Nederlandse luchthavens.

BARIN-voorzitter Huib Gorter: ‘Door het kortzichtige belang van vulling van de staatskas op korte termijn, is er geen oog voor de negatieve consequenties van deze belasting: de verplaatsing van verkeer naar het buitenland, een daling van de werkgelegenheid en verminderde economische groei rond de Nederlandse luchthavens.’

Milieudoeleinden
De vliegtuigtaks werd door het kabinet geïntroduceerd als een milieubelasting – maar heeft in de praktijk weinig met het milieu te maken. De belastingen vloeien rechtstreeks in de staatskas en worden niet specifiek voor milieudoeleinden aangewend.

Eerder al bekritiseerden ook de Kamer van Koophandel en de vakbonden FNV en CNV de nieuwe taks. Ook de Nederlandse Vereniging van Luchthavens (NVL) is een rechtzaak begonnen tegen de staat. Ook deze vereniging vindt de wet in strijd met het Verdrag van Chicago.


Gerelateerd op www.elsevier.nl
- 'Vliegtaks schadelijk voor Schiphol én milieu'
- Reizigers betalen nu al voor vliegtaks kabinet
- 'Reizigers mijden vliegtuig vanwege vliegtaks'
- Vliegtaks kabinet jaagt Ryanair weg
- ANVR stapt mogelijk naar rechter om vliegtaks
- Vliegtaks kost Schiphol 10 procent passagiers
- 'Vliegbelasting in strijd met internationaal recht'
- Duizenden boze reacties op plannen vliegtax

Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN