Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

'Vliegtax in kort geding ' - ANVR en BARIN blijven doorknokken!

Reisrevue E-mailnieuwsbrief nr. 312 - door Paul Eldering - 5 Mar.08

De Haagse rechtbank doet pas 19 maart uitspraak in het kort geding tegen de vliegtax, dat woensdag 5 maart diende. De zitting duurde vier uur. De vier eisers waren: BARIN, Schiphol-ANVR, MAA-Ryanair en Corendon.

De Nederlandse Staat kreeg het als gedaagde in de pleidooien flink te verduren met diverse juridische argumenten. De landsadvocaten verweerden zich echter fel en ontzenuwden alle bezwaren tegen de omstreden vliegtax. Zij verwierpen de vorderingen.

Verwachting analisten
Analisten meenden na afloop dat de vliegtax hoogstwaarschijnlijk stand zal houden. Het is volgens hen een te complexe zaak (met internationale impact) voor een kort geding. 'De rechter in Den Haag zal mogelijk geeneens een oordeel vellen, maar verwijzen naar een bodemprocedure', verwachten zij.

Verdrag van Chicago
Eisers willen daarentegen eerst opschorting van de vliegtax, tot helemaal duidelijk is of het wettelijk is toegestaan, ook in Brussel. Hun advocaten beriepen zich met name op het (luchtvaart) Verdrag van Chicago dat dit soort belastingen zou verbieden. En op het EU Verdrag van Europa inzake vrij verkeer en non-discriminatie.

Veel gesteggel
Het mondde uit in veel gesteggel over de juiste interpretatie van verdragsartikelen en over terminologie als tax, charges, heffingen, transfers, transit, etc. Het bleef overwegend vaag. De Staat, die het ministerie van Financien in deze procedure vertegenwoordigt, acht het daarom niet 'onmiskenbaar' aangetoond dat de vliegtax in strijd is met de wet. Hij blijkt bovendien achter de schermen al 'voorgekookt' bij de Europese Commissie. Die zou er geen problemen mee hebben.

MAA en Ryanair
Pikant was trouwens de inbreng van Maastricht Aachen Airport en Ryanair, die de vinger op de zere plek bij concurrenten Schiphol en de AF-KLM Groep legden. De vliegtax zou onrechtmatig zijn, omdat transfer-passagiers ervan zijn vrijgesteld. Er werd in dat verband zelfs gesproken van 'verkapte indirecte staatssteun en concurrentievervalsing en dat mag nu eenmaal niet...'

ANVR en BARIN blijven doorknokken!
05 MRT 2008
Wat de uitspraak van het kort geding tegen de vliegtax 19 maart ook mag zijn, ANVR en de BARIN (airlines) vechten door. Dat lieten zij na de zitting resoluut weten.

De ANVR directeur Frank Oostdam en BARIN-topman Frank Allard durven beide niet te voorspellen wat de Haagse rechter in kort geding zal concluderen. 'Het kan alle kanten op. Wij hebben in ieder geval ons best gedaan.'

Gevolgen van vliegtax
De impact van de vliegtax, die op 1 juli van kracht wordt, is nu reeds overal merkbaar, zo bleek op de zitting in Den Haag. Airlines in Nederland houden rekening met 8 tot 10 procent minder passagiers, Schiphol met een 0-groei.

Corendon ziet volgens directeur Atilay Uslu het aantal boekingen naar Antalya (dat in het hoge belastingtarief valt) de laatste weken scherp teruglopen. 'Dat schaadt ons', vertelde zijn advocaat. Ook andere touroperators hebben er steeds meer last van en moeten snel bijsturen.

Buitenlandse airports
Omliggende luchthavens in Duitsland en Belgie lijken te profiteren, zelfs 'anticiperend'. Nog voordat de heffing in Nederland ingaat, neemt het aantal Nederlandse passagiers daar sterk toe. De vakantieganger weegt de hogere kosten met vertrek in Nederland terdege af, zeker voor verre reizen na 1 juli, zei de advocaat van Schiphol, mede namens Rotterdam en Eindhoven Airport en de ANVR.

Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN