Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

Bedrijven en organisaties zetten kort geding tegen vliegtax door

www.luchtvaartnieuws.nl - Reismedia / ANP - 5 Mar.08

DEN HAAG - De luchtvaartbranche zet het verzet tegen de vliegtax door. De rechtbank in Den Haag begon woensdag aan de behandeling van het kort geding dat de luchthavens Schiphol en Maastricht, de bedrijven Ryanair en Corendon en de brancheorganisaties BARIN (luchtvaartmaatschappijen) en ANVR (reisorganisaties) hebben aangespannen tegen de Nederlandse Staat.

Met ingang van 1 juli geldt de belasting op vliegen. Die bedraagt 11,25 euro per ticket op vluchten tot 2.500 kilometer. Wie verder weg vliegt, betaalt 45 euro per persoon.

De nieuwe belasting is volgens de eisende partijen, vertegenwoordigd door een batterij advocaten, in strijd met belangrijke internationale luchtvaartverdragen en Europees recht.

De raadslieden stellen verder dat de luchtvaartsector en de toerismebranche grote financiŽle schade oplopen door de vliegtax, die dit jaar circa 350 miljoen euro oplevert voor de schatkist. Ze wezen op de hevige concurrentie van luchthavens vlak over de grens in Duitsland en BelgiŽ.

Gezinnen die via deze vliegvelden naar hun vakantieadres gaan, kunnen honderden euro's goedkoper uit zijn. De advocaten melden ook dat er al luchtvaartmaatschappijen zijn die stoppen met vliegen vanaf Nederlandse luchthavens.

Een advocaat noemde het voorbeeld van een gezin van vier personen dat naar Antalya in Turkije gaat. ďAls ze voor 1 juli vliegen, zou 800 euro voldoende zijn. Na die datum kost het 180 euro meer.''

De luchthavens in Nederland houden rekening met een afname van het aantal reizigers met 10 procent als gevolg van de vliegbelasting. Ook hebben ze grote bezwaren tegen de toegenomen administratieve lasten als gevolg van de invoering van de vliegtax.

Woensdagmiddag krijgt de advocaat van de staat de gelegenheid te reageren op het betoog van de eisende partijen. De uitspraak volgt waarschijnlijk over een of twee weken.

(c) Reismedia / ANP

www.luchtvaartnieuws.nl

Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN