Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

Corendon: Nederlandse luchthavens wacht klap door vliegtax en verplaatst Antalya-vluchten van Maastricht naar Luik

www.luchtvaartnieuws.nl - 14, 19 en 21 Mar.08

LIJNDEN - De Nederlandse luchtvaartsector krijgt een flinke tik door de vliegtax, die komende zomer van kracht wordt. Dat voorspelt Atilay Uslu, directeur van Turkijespecialist Corendon. De topman geeft in een gesprek met Luchtvaartnieuws.nl aan dat hij verwacht dat veel Nederlanders hun toevlucht zullen nemen tot buitenlandse luchthavens. Zelfs de basis die Corendon Airlines op Schiphol heeft staat op het spel.

Corendon maakte woensdag (19 maart), kort na de uitspraak van de rechtbank in Den Haag dat de vliegtax mag worden ingevoerd, bekend dat de onderneming een aantal vluchten gaat verplaatsen naar het nabije buitenland. Op die manier hoeven reizigers geen vliegbelasting te betalen.

Corendon verplaatst Antalya-vluchten van Maastricht naar Luik

19-03-2008

DRIEBERGEN - Corendon vliegt vanaf 1 juli niet meer van Maastricht Aachen Airport naar het Turkse Antalya. De luchtvaartmaatschappij en touroperator voert de wekelijkse vluchten naar de Turkse badplaats voortaan uit vanaf het dertig kilometer zuidelijker gelegen Luik, zo meldt Corendon-topman Atilay Uslu aan Luchtvaartnieuws.nl. Reden van deze switch is de invoering van de vliegbelasting per 1 juli.

De belasting bedraagt op korte vluchten 11,25 euro en op vluchten langer dan 2.500 kilometer 45 euro. De afstand van Maastricht naar Antalya bedraagt slechts een fractie meer dan 2.500 kilometer. “Dat betekent dat een vliegvakantie naar Antalya zo’n twintig procent meer gaat kosten”, rekent Uslu uit.

Volgens Uslu vliegt Corendon het liefst vanaf Maastricht zelf, maar is Luik een goed alternatief. “Het is heel erg voor Maastricht, maar in Luik hoeven onze klanten geen vliegtax te betalen.” Met Liege Airport had Corendon al de afspraak gemaakt over het starten van vluchten naar Antalya, wanneer de Nederlandse vliegtax door zou gaan.

Corendon heeft ook plannen om passagiers vanuit Zuid-Nederland met bussen naar Brussels Airport te vervoeren. Het aantal vluchten van Brussels Airport naar Antalya wordt opgevoerd tot één per dag, terwijl Corendon vanaf Schiphol komende zomer minder geen extra vluchten naar Antalya aanbiedt.

Corendon zegt onderzoek te hebben gedaan onder reizigers die veelvuldig naar thuisbasis Antalya vliegen. Van hen heeft 43 procent gezegd een andere bestemming te kiezen als de reizen naar Antalya duurder worden door de vliegbelasting. Andere Turkse bestemmingen als Bodrum, Izmir en Istanbul liggen minder ver dan 2.500 kilometer van Nederland, zodat daarvoor een heffing van slechts 11,25 euro geldt.

Van onze redactie

Corendon: meer vliegen vanaf Brussel wegens Nederlandse vliegtax

14-12-2007

LIJNDEN - De Nederlandse vakantieaanbieder Corendon zegt meer te willen gaan vliegen vanaf Brussel, om daarmee de aanstaande vliegbelasting te ontlopen. Directeur Atilay Uslu van Corendon heeft alle parlementariërs een brandbrief gestuurd om hen op andere gedachten te brengen. Volgens Uslu is vooral de verdeling tussen het lage en hoge tarief ‘onrechtvaardig’.

In het wetsvoorstel is bepaald dat reizen binnen de EU of korter dan 2500 kilometer belast zullen worden met een toeslag van 11,25 euro. Voor vliegreizen naar een bestemming buiten de EU of verder dan 2500 kilometer geldt een toeslag van 45 euro. Corendon vindt dat daarmee met twee maten gemeten wordt. De Turkije-specialist geeft het voorbeeld van een vliegreis tussen Schiphol en Antalya (2651 kilometer), waar met ingang van 1 juli een vliegbelasting van 45 euro voor geldt. Vakantiegangers die naar het verder gelegen Larnaca op Cyprus vliegen (2989 kilometer) geldt de lage toeslag van 11,25 euro, omdat Cyprus een EU-bestemming is.

Corendon meldt van plan te zijn extra vluchten te laten vertrekken vanaf de luchthaven van Brussel. Het bedrijf wil daarvoor een tot ‘antivliegtaxbus’ gedoopte busverbinding in het leven roepen. Uit een door Corendon gehouden enquête zou blijken dat tweederde van de passagiers bereid is om de gratis busverbinding naar Brussel te gebruiken

Uit een andere enquête, van boekingssite Vliegwinkel.nl, zou blijken dat ruim 63 procent van de bezoekers van deze website niet minder zal gaan vliegen als de nieuwe ticketbelasting in de tweede helft van 2008 wordt ingevoerd. In plaats van minder te vliegen, overweegt bijna 37 procent echter wel om bij invoering van deze heffing van een buitenlandse luchthaven te vertrekken, zo blijkt uit het onderzoek.

Van onze redactie
Click on: www.luchtvaartnieuws.nl

Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN