Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

Rechter houdt omstreden vliegtaks niet tegen

Elsevier.nl Economie - door Robbert de Witt 19 Mar.08

De vliegtaks, de nieuwe milieubelasting die volgens het kabinet ten goede komt aan het milieu, is niet in strijd met internationale verdragen en wordt dus toch ingevoerd op 1 juli.


Rechter gaat omstreden vliegtaks niet verbieden
Volgens de voorzieningenrechter in Den Haag is de vliegtaks 'niet onmiskenbaar strijdig' met het internationale luchtvaartverdrag van Chicago en verschillende Europese verdragsregels.

De rechtszaak was aangespannen door onder meer de luchthavens Schiphol en Maastricht, vliegtuigmaatschappijen Ryanair en Corendon en de brancheorganisaties BARIN (luchtvaartmaatschappijen) en ANVR (toerisme).

Klimaatverandering
De nieuwe belasting op vliegtickets wordt per 1 juli ingevoerd. Voor vluchten tot 2.500 kilometer moet een toeslag van 11,25 euro worden betaald. Wie verder vliegt, moet 45 euro extra betalen.

Met de belasting moet het 'vervuilende' vliegen worden ontmoedigd en moet de reiziger bewust worden gemaakt van de effecten van het vliegen op het milieu. De opbrengst moet naar de strijd tegen de klimaatverandering gaan.

Belastingverhoging
Maar critici wijzen er op dat de vliegtaks een ordinaire belastingverhoging is die vooral de schatkist moet spekken. Bovendien zou de maatregel de co2-uitstoot juist vergroten: reizigers zullen uitwijken naar vliegvelden in omringende landen waar de belasting niet geldt omdat tickets daar goedkoper zijn.

Ook loopt de concurrentiepositie van de Nederlandse luchthavens schade op: uit onderzoek van het ministerie van FinanciŽn blijkt dat de vliegtaks zal leiden tot 10 procent minder passagiers voor Schiphol aan het einde van de kabinetsperiode.

Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN