Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

Vliegtax misschien toch omlaag op aantal verre bestemmingen

TourPPress Holland Infoweb 27 Mar.08

Staatssecretaris: Turkije en Canarische Eilanden in laag of tussentarief
De vliegtax op een aantal populaire verre bestemmingen in Turkije en op de Canarische Eilanden zal vrijwel zeker al per 1 januari 2009 worden verlaagd. Ze zijn nu ingedeeld in het hoge tarief, maar dat is bij nader inzien 'niet eerlijk' zei staatssecretaris De Jager van Financiën donderdag voor de Nos-radio. De Jager had woensdagavond tijdens een spoeddebat over de omstreden belastingheffing al een heroverweging toegezegd over de tariefstelling en de daarvoor gemaakte indeling.

Tarieven
Volgens de huidige plannen gaan vlieguigpassagiers vanaf 1 juli 2008 een bedrag van € 11,25 betalen voor vluchten tot een afstand van 2500 kilometer, daarboven is het hogere tarief van € 45 euro van kracht. Deze tarieven zijn inmiddels in alle boekingssystemen ingevoerd.

Morrelen
Maar terwijl terwijl de datum van daadwerklijke invoering van deze heffingen -die recent nog te vuur en te zwaard in kort geding namens de Staat werden verdedigd- nog drie maanden voor ons liggen, blijkt de staatssecretaris al bereid er aan te gaan zitten morrelen.


Niet eerlijk
De Jager vindt nu het verschil tussen de twee tarieven wel wat groot en voor de niet zo heel verre 'verre bestemmingen' in Turkije en op de Canarische Eilanden misschien ook niet helemaal eerlijk, zei hij donderdag tegen de NOS. Hij gaat daarom alsnog bekijken of díe vluchten met ingang van volgend jaar al onder het lage tarief kunnen komen, of dat er misschien een nieuw tussentarief kan worden bedacht.

Minder inkomsten
Dat de schatkist daardoor dan wat geld zal moeten missen is geen al te groot probleem, want zei hij, 'dat hebben we niet écht nodig'. Overigens is er geen aanleiding te verwachten dat allerlei andere bestemmingen ook als nog in een lager tarief zouden komen. 'Aan heel Rusland bijvoorbeeld denk ik niet', zei De Jager.

Massatoerisme
Reisbranche en luchtvaartmaatschappijen hadden in hun bezwaren tegen de 'verre tax' met name ook gewezen op de onrechtvaardigheid van de hoge indeling voor Canarische Eilanden en Turkije, bestemmingen die veel Nederlands massatoerisme trekken.

Schiphol
Woensdagavond beloofde De Jager in het spoeddebat over de vliegtax in de Tweede Kamer, dat het kabinet luchthaven Schiphol nog eens uitleggen wat de verwachte economische gevolgen zijn van de in te voeren heffing op vliegtickets per 1 juli. Schiphol liet vorige week weten dat de heffing naar verwachting zo'n 12.000 banen gaat kosten.

Berekening
Maar volgens de Jager blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) dat de groei van de werkgelegenheid afneemt met 'slechts' 5000 tot 10.000 banen tot 2011. 'Als Schiphol aan die cijfers twijfelt, dan kan men beter eerst bij ons te rade gaan, dan meteen naar de media te lopen', zei de bewindsman.

Gevolgen
Intussen komen er steeds meer signalen over de ongunstige gevolgen van de vliegbelasting door de negatieve reacties van het publiek. Zo melden boekingssites CheapTickets.nl en Wegolo.nl een sterk toenemende vraag naar vliegtickets met vertrek vanuit het nabije buitenland. Verschillende vliegmaatschappijen overwegen lijndiensten van Nederlandse vliegvelden te verplaatsen naar vertrekhavens net over de grens in België en Duitsland.

Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN