Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

Vliegwinkel.nl voorziet stijging vliegticketprijs van ruim 25%

TourPRess Holland 25 Apr08

Een stijgend aantal toeslagen en andere ontwikkelingen in de Nederlandse luchtvaartbranche zorgen ervoor dat de prijs van vliegtickets met 26% - 30% omhoog zal gaan. Per 1 juli van dit jaar gaat in Nederland de omstreden ‘vliegbelasting’ in. Luchthaven Schiphol kondigde bovendien recent een stijging van de security service charge en de passenger service charge aan met ingang van 1 november. Daar bovenop komen nog recent aangekondigde fusies van een aantal grote luchtvaartmaatschappijen die mogelijk ook verdere consolidatie en prijsstijgingen tot gevolg kunnen hebben. In combinatie met de oplopende brandstofprijzen en de duurdere landingsrechten leidt dit volgens Vliegwinkel.nl tot ongewenste en disproportionele prijsstijgingen voor de Nederlandse consument. “Wij maken ons vooral zorgen om de stijging van toeslagen als security service charge en passenger service charge”, aldus Marcel Veenhuizen, directeur van Vliegwinkel.nl. “In Nederland worden deze kosten niet door de overheid gedragen, zoals in veel andere landen, maar rechtstreeks doorbelast aan passagiers.” Vergeleken met het eerste kwartaal van 2007 zijn de belastingen op vliegtickets met ruim 20,5% gestegen, terwijl de tickets gemiddeld 3% goedkoper zijn geworden. Deze stijging wordt volgens Veenhuizen vooral veroorzaakt door de brandstoftoeslagen die de luchtvaartmaatschappijen als ‘tax’ aan de passagier presenteren. De invoering van de vliegbelasting betekent een verhoging van de ticketprijs met gemiddeld 5,5%. De security service charge en de passenger service charge zullen per 1 november gaan stijgen, zo heeft Luchthaven Schiphol al aangekondigd.

Fusies en trends in toeslagen
“Daarnaast zullen fusies leiden tot minder concurrentie op drukke vliegroutes, dat ook een prijsopdrijvend effect zal hebben”, aldus Veenhuizen. ”Luchtvaartmaatschappijen zijn bovendien begonnen met het rekenen van toeslagen voor bijvoorbeeld het reserveren van een stoel. Dit is bij low cost maatschappijen al een bekend fenomeen, maar deze trend lijkt nu ook over te slaan naar lijndienst luchtvaartmaatschappijen.” Als grootste inkoper van vliegtickets in Nederland zal Airtrade, de moederorganisatie van Vliegwinkel.nl, haar inkoopkracht gebruiken om scherpe tarieven voor haar klanten af te dwingen.

Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN