Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

Tarieven schieten omhoog - Schiphol prijst zich uit de markt

Haarlems Dagblad door Gert van Harskamp - 4 Jul..08

SCHIPHOL - Schiphol prijst zich in sneltreinvaart uit de markt.
De tarieven voor luchtvaartmaatschappijen en passagiers schieten om- hoog. Alleen Londen Heathrow is nůg duurder dan Schiphol.

Veel luchtvaartmaatschappijen vliegen minder op Amsterdam. De prijsvechters Jet2.com en Easyjet verminderen het aantal vluchten, net als de dochtermaatschappij van het Britse BMI, Fly BE. De low costcarrier Thomson heeft Schiphol helemaal verlaten en het IsraŽlische El Al overweegt de vrachttak te verhuizen van Amsterdam naar Luik, omdat Schiphol de lawaaiige toestellen van de maatschappij extra wil laten betalen.

Luchtvaartmaatschappijen verwijten Schiphol misbruik van de concurrentiepositie door stijgende kosten direct door te berekenen in de tarieven.

"In november verhoogt Schiphol de luchthavenbelasting, ofwel passagiersbelasting, met 13 procent. De veiligheidstoeslag gaat met 62 procent omhoog", zegt Frank Allard van Barin, de koepel- organisatie van luchtvaartmaatschappijen die op Nederland vliegen.

"Als een bedrijf niet groeit, zoals Schiphol, dan moet het orde op zaken stellen. Schiphol gooit zijn interne problemen over de schutting en laat de luchtvaartmaatschappijen daar financieel voor opdraaien."

Tariefsverhogingen zijn volgens Schiphol nodig ter compensatie van de gestegen kosten. Schiphol verweet het kabinet eerder al de concurrentiepositie te schaden door per 1 juli de vliegtax in te voeren.

Luchtvaartmaatschappijen en vervoersdeskundigen vinden dat Schiphol zich te makkelijk verschuilt achter de milieuheffing. Kleinere Nederlandse vliegvelden, zoals Eindhoven, groeien wel ondanks de milieuheffing.

"De reiziger wijkt ook uit omdat de parkeertarieven op Schiphol te hoog zijn en de wachttijden te lang", zegt luchtvaartonderzoeker Jan Veldhuis van SEO Economisch Onderzoek.

"De lange rijen bij de incheckbalie zijn evenmin een pretje. Vliegen van Eindhoven naar ItaliŽ is daarentegen fantastisch. Dat gaat lekker snel."

Schiphol verwacht in juli en augustus voor het eerst minder passagiers (50.000) dan in het voorgaande jaar.

Op een totaal van 9,7 miljoen passagiers in deze maanden lijkt dat mee te vallen. Maar voor een luchthaven die jaarlijks met drie tot vier procent groeide, is het een trendbreuk.

Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN