Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

VAKANTIEVLUCHT - Tickettaks drijft reizigers naar Belgie en Duitsland

De Telegraaf Reiskrant - door Jos van Noord & Emile Bode, m.m.v. correspondent Ronald Veerman - 5 Jul.08

CHARLEROI - Sinds de zogenaamde ecobelasting op vliegtickets werd ingevoerd, laten talloze vakantiegangers Schiphol links liggen. Kleine luchthavens in Duitsland en België zien een enorme groeistuip in hun toch al forse aantallen Nederlandse passagiers. „We zijn met z’n dertienen en door vanaf Charleroi te vliegen, besparen wij op ticketbelasting en toeslagen 13 keer 130 euro”, glundert Nederlander Maikel Schats op het Belgisch vliegveld. „Die keuze was dus héél gauw gemaakt!”
Vele tienduizenden Nederlanders omzeilen de tickettaks. „Wouter Bos kan ons nog méér vertellen”, schamperen de families Schats en Liefveld uit Amsterdam in de vertrekhal op het vliegveld van Charleroi, net over de Belgische grens. Ze vliegen naar Treviso, in Italië, voor een strandvoetbaltoernooi. Maikel Schats (39) regelde de tickets. „Zo hebben we 13 keer 130 euro bespaard”, glundert hij. „En nóg wat”, vult Fred Liefveld (60) aan: „Wij missen de stress en die lange rijen van Schiphol hier écht niet, hoor! De auto staat hier vóór de deur, in de parkeergarage. Spotgoedkoop. In Nederland is de overheid er alleen maar op uit om de mensen nog verder uit te knijpen.”

„Wij zijn echt voor het enorme prijsverschil naar Charleroi uitgeweken”, zeggen Ronald (53) en Lies (50) Vroom uit het Amsterdamse Sloten, tien minuten van Schiphol. Zij gaan, met dochtertje Maaike van elf, lekker twee weekjes naar Bologna. „Ik heb thuis gezocht op Vliegtickets.nl en via Charleroi kwamen wij aanmerkelijk goedkoper uit”, zegt Ronald, eigenaar van een koeriersdienst.

Met z’n 47 zonbestemmingen was het vliegveld van Charleroi, 45 km van Brussel en regionale thuisbasis van prijsvechter Ryanair, al populair bij veel Brabanders en Limburgers, maar sinds de invoering van de tickettaks vlíégt het percentage Nederlanders omhoog. Inmiddels komt ruim 20 procent van de passagiers uit ons land.

„De vliegtaks is de belangrijkste oorzaak”, zegt David Gering, de Nederlandse directeur van het vriendelijke Waalse vliegveld dat met z’n fonkelnieuwe terminal dit jaar drie miljoen passagiers hoopt te ontvangen en alweer volop op verdere uitbreiding studeert.

„Er zit bij de Nederlandse passagiers veel emotie, merk ik. De helft van hun vakantiegeld gáát al naar de belastingen. Veel mensen vinden het langzamerhand genoeg. Ze zijn boos om die vliegtaks. Bovendien: het is echt een Nederlandse sport om uit te vinden waar je ’t goedkoopst terechtkunt.”

Jan en Marloes van Zon uit Rotterdam zijn naar Charleroi gekomen met de Beneluxtrein, vanaf station Brussel-Zuid namen zij de pendelbus naar de luchthaven. Met Ryanair vliegen ze voor 40 euro naar Marseille. „Die Wouter Bos is zogenaamd voor de werkman. Nou, wij werken allebei hard en wij zijn daarom ook hard aan vakantie toe. Maar de benzine is al onbetaalbaar en nou wil Bos ons ook nog het vliegtuig uit pesten.”

Ook kleine vliegvelden in de grensstreek met Duitsland merken een grote toeloop van Nederlandse passagiers. De luchthaven van Weeze, een voormalige RAF-basis net over de grens en nu eveneens een pleisterplaats van de grootste prijsvechter Ryanair, groeit onstuimig. Intussen 22 vakantiebestemmingen. Directeur Ludger van Bebber: „Binnen een jaar van 875.000 naar 1,5 miljoen passagiers. De helft komt uit Nederland. Uit alle onderzoeken blijkt dat Ryanair veruit de goedkoopste is.”

„Het zal de mensen worst wezen dat de beenruimte misschien niet optimaal is”, zegt David Gering. „Zo’n uurtje in de lucht houden ze dat met gemak uit. Het gaat om drie dingen: veiligheid, goedkoop en punctueel. Op die drie punten is Ryanair absoluut de beste.”

Claude Perignon van de grootste Belgisch toeroperator Thomas Cook zegt intussen vijftig procent méér boekingen uit Nederland binnen te krijgen dan vorig jaar. „Ook voor de verre vakantiebestemmingen is België aanmerkelijk goedkoper dan Nederland. Het scheelt vele honderden euro’s.”

„Van het geld dat wij bespaarden door in België te boeken, konden wij een week langer in Mexico blijven”, meldt Ewout Goldberg uit Haarlem. Hij reisde met zijn vriendin Renee vanaf Brussel, nota bene met een overstap op Schiphol.

Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN