Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

Vonnis vliegtaks stelt teleur

Zakenreis - 17 Jul.08

Het gerechtshof te Den Haag heeft vandaag geoordeeld dat de vliegtaks gewoon mag worden geheven, omdat het niet in strijd is met het Verdrag van Chicago. Daarmee is het ministerie van Financiën in het gelijk gesteld en trekken de tegenstanders van de vliegtaks ook in hoger beroep aan het kortste eind.

Sinds 1 juli betalen vertrekkende vliegpassagiers vanuit Nederland een extra toeslag van 11,25 euro voor afstanden tot 2500 kilometer en 45 euro voor verder gelegen bestemmingen. Om de invoering van deze vliegtaks te voorkomen, hadden de brancheverenigingen de BARIN (Board of Airline Representatives In the Netherlands) en de ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen), de luchthavens van Schiphol en Maastricht, en de luchtvaartmaatschappijen Ryanair en Corendon een kort geding aangespannen. Op 19 maart 2008 stelde de rechtbank in Den Haag echter het ministerie van Financiën in het gelijk. De BARIN, Maastricht Aachen Airport en Ryanair gingen vervolgens in hoger beroep. Maastricht Aachen Airport en Ryanair maakten met name bezwaar tegen het feit dat transferpassagiers geen vliegtaks hoeven te betalen. Dit zou de airlines die vanaf Schiphol opereren bevoordelen, omdat daar het aandeel transferpassagiers veel groter is.

Centraal in het hoger beroep stond hoe artikel 15 van het Verdrag van Chicago – dat sinds 1944 de wereldwijde burgerluchtvaart regelt – moet worden geïnterpreteerd. Het hof oordeelde dat de vliegtaks niet een toeslag (of belasting) is die verboden is onder artikel 15, omdat de Nederlandse regering alleen het vertrek van een vlucht van haar eigen grondgebied belast en niet het recht van transfer, binnenkomst of vertrek van haar territorium als zodanig. In dat licht bezien, is het ook niet onlogisch dat transferpassagiers geen vliegtaks hoeven te betalen, aldus het hof.

Volgens KLM-topman Peter Hartman zal de KLM Groep door de vliegtaks een half tot één miljoen passagiers minder vervoeren op jaarbasis.

De BARIN (Board of Airline Representatives In the Netherlands) heeft laten weten teleurgesteld te zijn over het vonnis en gaat de mogelijkheden bestuderen om in cassatie te gaan bij de Hoge Raad.

Click on: www.zakenreis.nl

Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN