Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

BARIN legt vliegtaks voor aan Hoge Raad

Zakenreis.nl 13 Oct.08

De BARIN (Board of Airline Representatives In the Netherlands) blijft strijden tegen de vliegtaks, die de regering sinds 1 juli jl. aan de Nederlandse luchtreiziger oplegt. De bij de BARIN aangesloten luchtvaartmaatschappijen gaan daarom in cassatie en leggen zich niet neer bij eerdere uitspraken van de rechter. Dit heeft voorzitter Huib Gorter bevestigd aan Zakenreis tijdens een bijeenkomst op Schiphol. De effecten van de invoering van de vliegtaks beginnen zich volgens BARIN duidelijk te manifesteren. Gorter: "In de maanden juli, augustus en september is het aantal van Schiphol vertrekkende passagiers gedaald met 317.000 personen. Daarbij is de normale groei van 4 tot 5 procent niet eens meegerekend. Wie daarvan profiteren is duidelijk: de luchthaven van Brussel heeft 62 procent meer Nederlandse passagiers, Düsseldorf meldt een plus van 74 procent en Weeze zelfs 300 procent."
Gorter wijst er nogmaals op dat het Amsterdam Toerisme en Congres Bureau en de Kamer van Koophandel Amsterdam schatten dat de omzetdaling in de toeristische sector zeker de 285 miljoen euro zal overstijgen. De uiteindelijke economische schade zal 1 miljard euro bedragen, hebben de twee instanties becijferd. "Staatssecretaris De Jager van Financiën gaf zelf aan gedurende het spoeddebat in de Tweede Kamer op 26 maart 2008 dat de werkgelegenheid op en vlakbij de luchthaven vijfduizend tot tienduizend kleiner zal zijn. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn van een belastingmaatregel?" zegt Gorter. "Tijdens het Luchthavendiner begin oktober gaf minister-president Balkenende een indicatie dat hij tegen stapeling van belastingmaatregelen is. Dat zou betekenen dat de vliegtaks met de introductie van het Europese emissiehandelssysteem over vier jaar wordt afgeschaft. Maar het duurt nog lang tot 2012. Daarom hebben wij besloten in cassatie te gaan en de vliegtakskwestie aan de Hoge Raad voor te leggen."

Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN