Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

Belgische-zero-tax

Reisrevue weblog Renť Klawer 14 Nov.08

'Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald,' moet premier Leterme van BelgiŽ gedacht hebben, toen hij onder druk van de Vlaamse minister-president Peeters en zijn Waalse evenknie Demotte, die sprak van 'een zeer slecht idee', de plannen voor een Belgische vliegtax naar de prullenbak verwees.

In mijn functie als voorzitter van VNO-NCW West had ik uitgerekend drie dagen eerder de gelegenheid in klein gezelschap, samen met president-directeur Peter Hartman van KLM, met premier Balkenende over o.a. de desastreuze effecten van de vliegtax te spreken.

Onze premier verwees toen triomfantelijk naar BelgiŽ, waar nu, in navolging van Nederland, een vliegtax geheven zou gaan worden; dus dat toch een soort level-playing-field zou ontstaan, aldus de premier. Niet dus!

Dat de ANVR samen met het NBTC (Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen) de effecten van de vliegtax in kaart laat brengen, waarvan naar verwachting de resultaten begin 2009 bekend zullen zijn, is een goede zaak.

Echter je kunt nu al op de achterkant van een sigarendoos uitrekenen, dat de uitkomst voor de Nederlandse schatkist per saldo negatief zal zijn. Meer dan 1 miljoen passagiers 'verdwijnen' over de grens naar BelgiŽ en Duitsland. Dat kost duizenden banen en verlies aan bedrijfsinkomsten, taxen en heffingen, bezettingsgraad en uiteindelijk vennootschapsbelasting.

Dat het kabinet Balkenende, alleen omdat de vliegtax in het 'heilige regeerakkoord' overeengekomen is, vasthoudt aan de vliegtax is onverteerbaar.

Door de huidige slechte economische situatie, veroorzaakt door falende controle op risicovolle strategieŽn van de banken, krijgt het bedrijfsleven nu de rekening gepresenteerd.

Ondernemend Nederland vraagt niet aan het kabinet om financiŽle steun, zoals bij de modderende banken. Wel vraagt het bedrijfsleven en in dit geval de reis- en luchtvaartsector, dat de overheid onnodige belemmeringen om juist nu goed te kunnen ondernemen, weg neemt.

Weg met die vliegtax, dus nogmaals een dringend beroep op het gezonde verstand van ons kabinet om net zoals in BelgiŽ, de vliegtax per direct te schrappen, want meer dan ooit geldt ook voor premier Balkenende en vice-premier Bos: 'Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.' Dus net zoals de Belgische-zero-tax

Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN