Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

Ryanair staakt vluchten Maastricht om vliegtax

TourPress Holland 21 Nov.08

Ryanair staakt vluchten Maastricht om vliegtax
Gesprek over hervatting in de zomerdienst nog niet afgerond
Ryanair staakt per 8 januari 2009 haar vluchten vanaf Maastricht-Aachen Airport (MAA). De luchtvaartmaatschappij noemt als belangrijkste reden voor dit besluit de tickettax, die passagiers sinds medio dit jaar moeten betalen. Het is onzeker of Ryanair in de zomerdienst op Maastricht terug komt. De Limburgse luchthaven is met Ryanair in gesprek over het hervatten van de vluchten op de bestemmingen Barcelona-Girona en Alicante per 1 april. De beslissing daarover wordt in de komende weken verwacht.

Uitbreiding
Een jaar geleden, toen er van een vliegtax nog geen sprake was, spraken Ryanair en de leiding van de luchthaven nog over uitbreiding naar tien bestemmingen.

Triest
Sander Heijmans, CEO van Maastricht Aachen Airport: 'Het is triest dat de routes die amper een jaar geleden werden gestart nu worden gestopt. Het effect van de traditioneel lagere vraag in de maanden tussen kerst en aanvang van het zomerseizoen in combinatie met de Ecotax zorgt er zoals voorspeld, voor, dat een rendabele utvoering niet meer mogelijk is'.

Gemiste omzet
Met de opschorting van de vluchten loopt naast MAA ook de regio omzet uit toeristische inkomsten mis. Michael Cawley, COO van Ryanair: 'Ons plan voor uitbreiding van het aantal bestemmingen vanaf Maastricht, een jaar geleden, zou voor de regio minstens 150.000 extra toeristen hebben opgeleverd, samen goed voor zo'n 50 miljoen aan bestedingen. Nu is er niets. En dan heb ik het nog alleen maar over onze maatschappij'.

Grote schade
Het is volgens Cawley dan ook overduidelijk dat de Nederlandse wetgever met deze maatregel de economie grote schade toebrengt. 'Met name de toeristische sector en horeca lopen dus omzet mis terwijl zij tot de gevoeligste sectoren behoren. Nederland snijdt zichzelf hiermee heel zwaar in de vingers en is hierin een toonbeeld van hoe het niet moet'.

Onbegrijpelijk
Sander Heijmans (MAA) vult aan: "Het is onbegrijpelijk dat de vliegtax in stand wordt gehouden terwijl de gevolgen voor de Nederlandse luchtvaart, reis en toeristische branche overduidelijk zeer schadelijk zijn'.

Cassatie
De juridische procedure tegen de omstreden vliegbelasting loopt nog steeds en de uitspraak in cassatie bij de Hoge Raad, het hoogste rechterlijk orgaan in Nederland, wordt begin volgend jaar verwacht.

'Heijmans: 'Wij geloven nog altijd sterk in onze zaak en Ryanair blijft hierbij betrokken. Het kan immers niet zo zijn dat transferpassagiers geen milieuheffing betalen terwijl zij het toestel delen met mensen die een directe vlucht kiezen en de tax dus wel dienen te betalen. Het wordt tijd dat het ministerie van FinanciŽn inziet welke schade het hiermee aanricht'.

Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN