Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

KLM-topman jaloers op Belgen wegens afschaffing vliegbelasting

Luchtvaartnieuws.nl 21 Nov.08

PARIJS - KLM-topman Peter Hartman zou willen dat de Nederlandse regering voor een keer het voorbeeld van de Belgische collega´s zou volgen. Bij de zuiderburen werd onlangs de voor begin 2009 geplande invoering van een belasting op vliegtickets teruggedraaid, na protesten vanuit de reis- en luchtvaartsector. Een verstandig besluit, vindt Hartman.”Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.”

In Nederland hebben protesten niets opgeleverd. De belasting - 11,25 euro voor intra-Europese vluchten en 45 euro voor langere vluchten - geldt sinds 1 juli van dit jaar. Door de vliegtaks is volgens Hartman de positie van KLM verzwakt, omdat vliegen vanaf Schiphol steeds duurder wordt. Het ´level playing field´ is daardoor verstoord. Positief is Hartman wel over het feit dat de vliegbelasting niet zal worden verhoogd om gaten in de begroting te dichten.

Volgens de KLM-topman is het aantal passagiers op de luchthaven Schiphol sinds de invoering van de vliegtaks op 1 juli met 400.000 afgenomen. Ongeveer de helft daarvan komt voor rekening van luchtvaartmaatschappijen binnen de Air France-KLM Groep, aldus Hartman. “Het negatieve effect van de vliegtaks is nog erger geworden door de financiële crisis.”

Hartman weet nog niet precies wat de financiële gevolgen van de invoering van de vliegbelasting voor Air France-KLM zijn. Eerder is geraamd dat de economische schade door de invoering van de vliegtaks voor Nederland ongeveer één miljard euro per jaar bedraagt. De schade zou daarmee veel groter zijn dan de opbrengst van 350 miljoen euro per jaar.

Single European Sky
De KLM-topman is opgetogen over de deze week door zes landen ondertekende intentieverklaring voor het creëren van één Centraal-Europees luchtruim. Dit zogeheten FABEC (Functional Airspace Block Europe Central) is de opstap naar de vorming van de Single European Sky, ofwel een luchtruim zonder grenzen. Vanwege het momenteel sterk versnipperde Europese luchtverkeersleidingssysteem moeten vliegtuigen omvliegen.

In drie opzichten - “people, planet en profit” - kunnen dankzij dit initiatief voordelen worden gehaald, aldus Hartman. “Passagiers profiteren ervan omdat we punctueler kunnen vliegen, het milieu profiteert omdat de CO2-uitstoot afneemt en onze winstgevendheid verbetert dankzij het lagere brandstofverbruik.”

Paard van Troje
De Single European Sky wordt door Hartman gezien als een initiatief waar zowel de luchtvaartsector als het milieu baat bij heeft. Dat geldt niet voor het emissiehandelssysteem waar de Europese luchtvaart vanaf 2012 onder valt, wat door Hartman een ‘Paard van Troje’ genoemd wordt. Aanvankelijk gezien als een goede maatregel om het milieu te helpen, ziet de KLM-topman dit nu als een bedreiging voor de sector.

Omdat niet-Europese luchtvaartmaatschappijen niet onder het systeem zullen vallen, wordt gevreesd voor scheve concurrentieverhoudingen. In zijn functie als voorzitter van de Association of European Airlines (AEA) zei Hartman vorige week al dat het emissiehandelssysteem alleen werkt als sprake is van een wereldwijd in plaats van een regionaal initiatief. “Net als bij de bankcrisis moet gewerkt worden aan een gezamenlijke oplossing. We leven hier niet op een eiland.”

Van onze verslaggever www.luchtvaartnieuws.nl

Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN