Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

'Europese ministers dinsdag akkoord met gemeenschappelijk luchtruim'

www.luchtvaartnieuws.nl - Reismedia / ANP 8 Dec.08

BRUSSEL - Vliegtuigen hoeven niet langer om te vliegen door onhandige grenzen in het luchtruim, als het aan de ministers van Verkeer van de 27 EU-landen ligt. De ministers stemmen dinsdag in met een voorstel om het Europese luchtruim logischer in te delen, zo meldden bronnen in Brussel maandag (8 december).

Nu is het luchtruim veelal nog ingedeeld naar landsgrenzen. Ook zijn speciale militaire zones ingesteld, waar verkeerstoestellen niet mogen komen. De vliegtijd van bijvoorbeeld Amsterdam naar Milaan is daardoor nog 23 procent langer dan nodig.

Functionele indeling scheelt zo'n 49 kilometer per vlucht: dat spaart tijd, vertragingen, geld en CO2. Brussel verwacht in totaal een voordeel van 2,4 miljard euro en 16 miljoen ton kooldioxide-uitstoot per jaar door een logischer luchtruim.

Het Europees Parlement stemt naar verwachting in januari in met het plan, dat in 2012 moet ingaan. Nederland, BelgiŽ, Luxemburg, Duitsland en Frankrijk tekenden in november al een intentieverklaring om tot een gedeeld luchtruim te komen. Ook Groot-BrittanniŽ en Ierland kondigden een initiatief aan, terwijl de Scandinavische landen eveneens overleg voeren over hun luchtruim.

Na het verbeterde Europese luchtruim moet ook de luchtverkeersleiding in Europa efficiŽnter worden. De EU-landen besloten daartoe in oktober een nieuwe generatie navigatieapparatuur te laten ontwerpen voor grondradar en vliegtuigen. Maandag geven betrokken instanties in Brussel de aftrap voor dit zogeheten SESAR. Het bedenken van deze techniek gaat de EU circa twee miljard euro kosten. Doel is dat vliegtuigen in 2020 nog efficiŽnter vliegen.

Zes EU-landen zetten eerste stap naar Europees luchtruim
Gemeenschappelijk Europees luchtruim weer een stap dichterbij


(c) Reismedia / ANP

Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN