Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

‘Steeds meer vliegtuigpassagiers vertrekken over de grens'

TourPress Holland 21Jan.09

ANVR-voorzitter Van der Heijden pleit opnieuw voor afschaffing vliegtaks
De kans bestaat dat straks 10 tot 15 procent van de Nederlandse vliegtuigpassagiers van luchthavens net over de grens vertrekt, met de vliegbelasting als belangrijkste oorzaak. Dat kost omzet, duizenden banen en het milieu heeft er geen enkele baat bij. Dat zei ANVR-voorzitter Steven van der Heijden dinsdag 20 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie van zijn organisatie in Kasteel De Hooge Vuursche te Baarn. Kredietcrisis
De gevolgen van de invoering van de vliegbelasting komt bovenop de ook al enorme impact die de krediet- en economische crisis heeft op de Nederlandse reisindustrie. Met name zakenreisorganisaties zien de omzet kelderen: er wordt minder gevlogen en goedkoper.

Weeze
Maar de trek naar luchthavens over de grens is het directe gevolg van de vliegtaks. “Brussel zag in 2008 74 procent meer Nederlandse passagiers vanaf haar luchthaven vertrekken, in Düsseldorf waren dat er 62 procent meer en Weeze, net over de grens, spande de kroon met een stijging van 150.000 naar 400.000 Nederlandse passagiers. Ryanair dankt zijn spectaculaire groei op Weeze vrijwel volledig aan deze ontwikkeling”, aldus Van der Heijden, in het dagelijks leven voorzitter van de Raad van Bestuur van TUI.

Luchthavens
Deze Nederlanders boeken voor een groot deel bij Belgische of Duitse tour operators of stellen hun eigen reis samen, maar het kost niet alleen werkgelegenheid bij Nederlandse reisorganisaties. Van der Heijden: “Los van het banenverlies bij de Nederlandse touroperators kost dat ook banen bij Nederlandse luchtvaartmaatschappijen en luchthavens.”

Belastingmaatregel
Volgens de ANVR-voorzitter is de vliegtaks vermoedelijk de meeste onvoordelige belastingmaatregel ooit genomen. “De jaarlijkse opbrengst is 300 miljoen, de jaarlijkse kosten voor de economie meer dan een miljard. En van voordeel voor het milieu is met al dat gereis over de grens al helemaal geen sprake.Tel uit je winst.”

Kamerleden
Kamerleden en bewindslieden tonen zich echter voor argumenten volledig doof, blijkt uit de diverse gesprekken die hij met hen gevoerd heeft. Zij sluiten de ogen voor de werkelijkheid, zegt Van der Heijden. “De vliegbelasting staat in het regeerakkoord en is daarmee een politiek compromis dat in beton gegoten is.”

Crisisbestrijding
De ANVR-voorzitter riep politici alsnog op de maatregelen te schrappen. De maatregel kost geld en werkgelegenheid en “afschaffing past prima in de pragmatische crisisbestrijding die dit kabinet predikt. En je maakt als overheid bovendien een mooi gebaar naar de burgers die deze vliegbelasting alleen maar als een verkapte vakantiebelasting zien.”

Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN