Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

'Vliegtaks' kost staat 1,2 miljard - Schade van omstreden luchthavenbelasting is volgens SEO bijna vier maal zo groot als de opbrengst voor de schatkist

HET PAROOL 30 Jan.09

BAARN - De ecotaks op Schiphol kost de Nederlandse economie jaarlijks 1,2 miljard euro. De belasting levert de schatkist daarentegen hoogstens 350 miljoen euro op. ''De vliegtaks intrekken, kost de overheid relatief weinig en levert de Nederlandse economie veel op.''
Dit blijkt uit voorlopige cijfers van van de Stichting Economisch Onderzoek (SEO) in opdracht van de reisbranche.
Sinds 1 juli vorig jaar moet elke reiziger die vanaf en Nederlands vliegveld vertrekt, 11,25 euro (voor vluchten binnen Europa) of 45 euro (daarbuiten) betalen. De belasting is bedoeld als milieumaatregel. De opbrengst wordt niet aan milieudoelen besteedt, maar vloeit direct in de schatkist.
SEO, een onafhankelijk adviesorgaan dat ook regelmatig door het kabinet wordt geraadpleegd, is bezig de gevolgen van de belasting voor werkgelegenheid, bereikbaarheid van Nederland en aantrekkelijkheid van ons land voor buitenlandse bezoekers en bedrijven te berekenen.
Het onderzoek wordt in maart afgerond. Maar nu onder meer Schiphol de ecotaks aanvoert als reden voor een forse reorganisatie, waarbij tot 550 banen verdwijnen, zijn de eerste resultaten al uitgebracht.
Volgens het onderzoek is er een gerede kans dat minister Wouter Bos van FinanciŽn dit jaar met een gat op zijn begroting komt te zitten, omdat door de economische crisis en het veel sterker dalend aantal luchtreizigers, de gedachte opbrengst van de maatregel ver onder de beoogde 350 miljoen euro kan uitkomen.
Daarnaast heeft de Nederlandse toeristische sector te maken met sterk dalende omzetcijfers die mede zijn veroorzaakt door de vliegbelasting omdat minder tickets worden verkocht en minder hotelovernachtingen worden geboekt. Dat levert ook voor de overheid lagere inkomsten op, uit btw, heffingen en belastingen. SEO is nog bezig de effecten voor de werkgelegenheid te berekenen.
De organisatie voor de reisbranche, ANVR, pleit nu opnieuw voor de opheffing van de ecotaks, omdat de economische gevolgen veel groter zijn dan de maatschappelijke opbrengsten. Eerder deze week riepen ook een aantal luchtvaartmaatschappijen verenigd in de BARIN en vakbonden op om de ecotaks te schrappen, of tenminste tijdelijk te schorsen.

Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN