Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

KLM-baas: 'Vliegtaks kost Nederland al 900.000 reizigers'

www.luchtvaartnieuws.nl - Reismedia / ANP 3 Mar.09

SAO PAULO - De invoering van de vliegtaks heeft Nederland tot nu toe 900.000 passagiers gekost. Deze reizigers zijn uitgeweken naar vliegvelden waar ze geen extra luchtvaartbelasting hoeven te betalen, vooral in BelgiŽ en Duitsland. Dat heeft KLM-directeur Peter Hartman dinsdag (3 maart) in BraziliŽ gezegd in de marge van een bezoek aan vliegtuigfabrikant Embraer.

Hij rekent erop dat afschaffing of verlaging van de vliegtaks onderdeel is van het pakket crisismaatregelen dat het kabinet deze weken bespreekt om de economie op gang te krijgen. Hartman doet het uitspraak in een gezelschap waar ook de Nederlandse minister van verkeer Camiel Eurlings aanwezig is. "Het zou me verbazen als dit er niet tussen zit. In welke vorm, dat zien we wel", meldt Hartman.

Eurlings liet eerder al blijken voorstander te zijn van het afschaffen van de vliegbelasting die inmiddels aantoonbaar ten koste gaat van de Nederlandse luchtvaart- en reiseconomie.

Hartman zei dat binnenkort een onderzoek verschijnt waaruit blijkt dat de Nederlandse economie 1,2 miljard euro omzet misloopt door de vliegtaks. De reisbranche presenteerde eind januari een eerste onderzoek naar de gevolgen van de nieuwe belasting, waaruit eenzelfde schadepost naar voren kwam. Volgens Hartman verdient de overheid 250 tot 300 miljoen euro aan de taks.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW sprak zich in BraziliŽ ook nogmaals uit tegen de vliegtaks. "Het is een onzinnige maatregel", zei een woordvoerder namens voorzitter Bernard Wientjes.

Directeur Hartman bekeek in BraziliŽ samen met onder anderen premier Jan Peter Balkenende een Embraer-toestel dat al KLM-blauw is gespoten. Het vliegtuig wordt binnenkort opgeleverd.

KLM wil een extra order van zeven van dit type toestel plaatsen. Met deze extra orde voor Embraer is een bedrag van 200 tot 300 miljoen Amerikaanse dollar (145 ŗ 218 miljoen euro) gemoeid. Hartman benadrukte dat het in deze economisch slechte tijden belangrijk is te proberen mensen aan het werk te houden en dus ook te investeren. "We grijpen de kans van de crisis", zei hij. De onderhandelingspositie van de KLM is ijzersterk op dit moment aangezien Embraer personeel moet ontslaan vanwege tegenvallende resultaten. Iedere order is daarom meegenomen voor de Brazilianen.

Click on: www.luchtvaartnieuws.nl

(c) Reismedia / ANPTerug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN