Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

Branche juicht: vliegtaks eraf!

Reisrevue door Paul Eldering 25 Mar.09

Reisbranche en luchtvaart juichen: de vliegtaks wordt per 1 juli afgeschaft. Het is één van de maatregelen van het kabinet om de economie te stimuleren. 'We zijn erg blij,' zeggen ANVR-directeur Frank Oostdam en BARIN-topman Frank Allard in koor. Zeker is volgens hen dat geboekte passagiers met vertrek na 1 juli de reeds betaalde taks terugkrijgen.

Hoe dat precies gaat gebeuren, daarover is woensdag 25 maart spoedoverleg. Mogelijk kan dat geld van de restantbetaling worden afgetrokken, zodat het extra werk beperkt blijft. Vanmiddag komt de werkgroep Consumentenzaken van de ANVR bijeen, waarin de aktualiteit door de branche-top wordt besproken.

Tevens is er contact met BARIN, KLM en Schiphol. Volgens Oostdam kunnen de leden uiterlijk 26 maart een ANVR-advies verwachten. Bovendien gaat er dan een persbericht uit om het publiek uitgebreid te informeren.

Collectieve campagne?
Aan een collectieve promotiecampagne om deze gunstige wending aan afwachtende vliegklanten te communiceren, denken Oostdam en Allard niet. 'Nee, we willen politici die misschien wat wrang reageren op afschaffing van de tickettaks, niet extra tegen de haren strijken. Die komen we immers weer tegen, want er moet nog veel meer gebeuren, bijvoorbeeld om de kosten van Schiphol verder omlaag te krijgen', vindt Oostdam.

Wel kunnen individuele touroperators, reisagenten en airlines volgens hen natuurlijk actief inspelen op de 'overwinning'. Zo wordt dat zeker gezien door de ANVR- en BARIN-achterban.

Oostdam en Allard koesteren het uiteindelijke succes van 'samen stelselmatig en met lange adem optrekken tegen een onverantwoordelijk en onwettig overheidsbesluit', zoals Allard de vliegtaks nog maar eens bestempelt. Hij prijst met name verkeersminister Eurlings, die zich volgens hem sterk heeft gemaakt voor afschaffing. En Oostdam spreekt zelfs van 'een initatief van Reizend Nederland dat naar meer smaakt'.

Allard laat weten dat het nu eerst noodzakelijk is om de 'over de grens verdwenen passagiers terug te winnen'. Omliggende luchthavens in België en Duitsland hebben vaak tot verbazing die de 'vlieg-exodus' uit Nederland verwelkomd: ze zullen die verworven klandizie naar verluidt niet zo makkelijk meer loslaten.

Hoe dan ook is de verwachting dat de vliegprijzen door het verdwijnen van de tickettaks alsmede door de recessie verder zullen dalen. Dat kan een gunstig effect hebben op het vakantievervoer vanuit Nederland.Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN