Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

Overheid ziet dwaling vliegtaks in

Zakenreis.nl 24 Mar.09

De coalitie van regerende partijen wil in het kader van een pakket stimuleringsmaatregelen voor de Nederlandse economie, de vliegtaks afschaffen. Deze belasting wordt sinds 1 juli 2008 geheven op vanuit Nederland vertrekkende vluchten en bedraagt 11,25 euro voor korte en 45 euro voor lange afstanden. Het gevolg was een uittocht van passagiers naar luchthavens net over de Nederlandse grens, die niet zo'n vliegtaks heffen.

SEO Economisch Onderzoek heeft in opdracht van de ANVR en het NBTC becijferd dat de vliegtaks op jaarbasis een omzetderving oplevert voor de reis- en luchtvaartbranche van 1,2 tot 1,3 miljard euro. De overheid zelf schiet er ook nog eens tussen de 150 en 280 miljoen euro bij in, als gevolg van misgelopen vennootschapsbelasting en btw en uitkeringen voor de vijf- tot tienduizend mensen die hun baan zullen verliezen door de vliegtaks. Daarnaast zou Schiphol een superdividend van 1 miljard euro uitkeren aan haar aandeelhouders, de Nederlandse staat en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam, maar dat ging niet door vanwege de slechte financiŽle resultaten.

Bij de invoering van de vliegtaks verwachtte de overheid 350 miljoen euro per jaar binnen te zullen harken voor de schatkist. Dat werd later bijgesteld naar 312 miljoen euro. Volgens SEO Economisch Onderzoek zou dat in heel 2008 echter 261 miljoen euro zijn geweest als de taks al op 1 januari zou zijn ingevoerd.

Per wanneer de vliegtaks precies wordt afgeschaft, is nog niet bekend.

Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN