Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

Veel senatoren wilden vliegbelasting handhaven - Doorslaggevende stem voor afschaffing van de C.U.

NRC.nl door Aertjan Grotenhuis 23 Dec.09

In de Eerste Kamer beleefde de vliegbelasting gisteren bijna een wonderbaarlijke wederopstanding. Uiteindelijk kwam de doorslaggevende stem toe aan de fractie van de ChristenUnie. Die gedroeg zich gezagsgetrouw. Zij hield de berouwvolle staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager de hand boven het hoofd. Ooit verdedigde de bewindsman de vliegbelasting (ook een geesteskind van de CU) met hand en tand. De heffing leverde ongekend felle maatschappelijke kritiek op, mede als gevolg van een uitgekiende lobby van de luchtvaartsector. Het kabinet gaf zich gewonnen en reduceerde het tarief tot 0%. Maar de heffing bleef als een zwaard van Damocles boven de luchthavens hangen. Gisteren speelde de formele afschaffing.

Hoofdrolspeler was PvdA-senator Frans Leijnse. Hij signaleerde dat alle argumenten die tot het intrekken van de heffing hadden geleid, al bekend waren toen ze werd ingevoerd. Wat heb je aan een wetgever die zijn rug niet recht kan houden bij de eerste tegenwind? Het vliegverkeer is fiscaal al zo veel gunstiger af dan de trein dat een extra heffing tenminste nog een kleine correctie aanbrengt. De Jager heeft dat standpunt verlaten ten gunste van de internationale concurrentiepositie van de Nederlandse luchthavens. “Ik heb de belasting loyaal verdedigd, maar het is een teken van volwassenheid als je erkent dat het anders moet,” aldus de bewindsman die nu inzet op Europese maatregelen.

Hij overtuigde bijna de helft van de Kamer, de stem van de ChristenUnie moest de doorslag geven. De fractie vond dat een heffing die er eigenlijk al niet meer is, ook maar formeel het veld moet ruimen. Dat is nu gebeurd, met de belofte van De Jager dat hij weer in actie komt als de Europese heffing tegenvalt. Dat zou best wel eens kunnen want nu al is duidelijk dat het vliegverkeer er niet minder van zal worden, hooguit wat duurder.

Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN