Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

Nieuwe luchtroutes moeten leiden tot brandstofbesparing

Luchtvaartnieuws.nl 15 Mar.11

MAASTRICHT - Een totaalaantal van 142 nieuwe directe luchtroutes is sinds deze maand beschikbaar in het luchtruim dat wordt gecontroleerd door Eurocontrol in Maastricht. De nieuwe routes dragen volgens Eurocontrol fors bij aan het terugbrengen van de vliegtijden, het brandstofverbruik en de uitstoot van schadelijke stoffen in het drukke luchtruim boven de Benelux en Noord-Duitsland.

Met het oog op de veiligheid worden de nieuwe routes in eerste instantie alleen gebruikt tijdens daluren in de nacht. Vanaf eind dit jaar gaat het Maastricht Upper Area Control Centre (MUAC) ze ook toepassen tijdens weekenden.

De 142 nieuwe routes zijn een eerste stap in het kader van de implementatie van het zogeheten Free Route Airspace Maastricht (FRAM) programma. Dat is erop gericht om 24 uur per dag en 7 dagen per week een netwerk van directe routes ofwel ‘direct clearances’ te gebruiken in plaats van vaste luchtroutes. De directe routes kunnen dan ook worden opgenomen in het vluchtplan.

Alleen al de eerste fase van FRAM moet op jaarbasis een besparing van 1,16 miljoen kilometer opleveren ten opzichte van een zogeheten ‘fixed route network’, stelt Eurocontrol. Dat staat gelijk aan een reductie van het verbruik van 3700 ton kerosine en de uitstoot van 12.000 ton CO2 en 37 ton NOx.

Het Europese netwerk van luchtroutes is verre van optimaal. Uit recente berekeningen blijkt volgens Eurocontrol dat de gemiddelde vluchtroute 47,6 kilometer langer is dan het meest optimale vluchttraject.

Van onze redactie

Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN