Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

Voka : Heffing op vliegtickets is slecht idee

Politics.be 27 Mar.11

De federale regering wil een studie laten uitvoeren over de invoering en mogelijke opbrengsten van een heffing op vliegtickets in België. Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, vindt zo’n bijkomende belasting geen goed idee. Gedelegeerd bestuurder Jo Libeer: “Een heffing op vliegtickets zal nooit voldoende opbrengen, om de negatieve effecten van zo’n ingreep te compenseren.

Kijk maar naar Nederland, dat in 2008 een soortgelijke heffing introduceerde, en ze een jaar later weer afvoerde omdat er negatieve effecten waren op de economie en werkgelegenheid. Dat willen we toch niet riskeren, net nu de luchtvaartsector de crisis te boven is gekomen?”

Een onderzoek van SEO Economisch Onderzoek (een stichting gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam) leerde dat de afschaffing van de Nederlandse taks op vliegtickets 1,3 miljard euro meer omzet zou opleveren voor de Nederlandse economie en in het bijzonder de luchtvaart. SEO concludeerde dan ook: “Taks heeft slecht uitgewerkt voor de economie”. Naast het duurdere vliegen, bleken ook jobs verloren te gaan.

Bij onze buurlanden heeft alleen Duitsland een heffing op vliegtickets. Die werd pas op 1 januari ingevoerd, in het kader van een saneringsronde. Maar ook daar wordt al gespeculeerd over het afvoeren van de regeling, na negatieve reacties vanuit de luchtvaartsector.

“Ons land moet leren van die ervaringen”, zegt Jo Libeer. “Zo’n heffing geeft een negatief imago aan België als bestemming. Het verzwakt dus onze positie om buitenlandse investeerders aan te trekken. En net terwijl we onze bedrijven stimuleren om meer dan ooit te internationaliseren en nieuwe markten aan te boren, kunnen we zo’n signaal ook missen als kiespijn. België is gewoon te klein voor een heffing op vliegtickets. Die heeft alleen zin in Europees verband. Anders riskeren we vliegverkeer te verliezen aan nabijgelegen luchthavens, waar de heffing niet van toepassing is.”


Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN