Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

Luchtvaart bezorgd over maatregelen tegen ETS

Luchtvaartnieuws.nl 22 Feb.12

BRUSSEL/MOSKOU - De Europese luchtvaartmaatschappijen maken zich zorgen om mogelijke represailles van landen als Rusland, China en Brazilië tegen het Europese emissiehandelsysteem (ETS). Brancheorganisatie AEA noemde het woensdag “onaanvaardbaar'' dat haar leden gijzelaars dreigen te worden in een hoog oplopende politieke discussie.

Luchtvaartmaatschappijen die EU-landen aandoen, moeten sinds januari betalen per ton CO2 die zij uitstoten. Dat gaat door middel van onderling verhandelbare emissierechten. Verscheidene landen buiten de EU verzetten zich ertegen dat deze Europese vliegbelasting ook aan hun bedrijven wordt opgelegd. Zij waren deze week bijeen in Moskou om een gezamenlijk strijdplan op te stellen.

Daarbij is onder meer geopperd om Europese luchtvaartmaatschappijen extra heffingen te laten betalen of te hinderen bij het openen van nieuwe routes. Ook zouden landen hun eigen vliegbedrijven simpelweg kunnen verbieden om deel te nemen aan het handelssysteem dat de EU heeft opgetuigd voor emissierechten (ETS).

Voorkomen
Dergelijke maatregelen zullen volgens staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) niet zonder gevolgen blijven voor Nederlandse bedrijven. “Ik maak me grote zorgen dat de gevolgen van het ETS onze luchtvaartsector onevenredig hard raken, dat wil ik op alle mogelijke manieren voorkomen'', stelde hij. De staatssecretaris zei dat hij zijn zorgen opnieuw gaat aankaarten in Brussel.

De Europese CO2-belasting stuit ook op veel verzet in de luchtvaartbranche zelf, omdat die alleen in Europa geldt en niet wereldwijd. Veel maatschappijen stellen bovendien dat zij al erg hun best doen om de uitstoot van het bekendste broeikasgas terug te dringen. De extra heffing komt ook nog op een moment dat de sector het al moeilijk heeft door de kwakkelende economie en hoge brandstofprijzen.

Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN