Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

Scherpe kritiek IATA op Europees ETS-programma - 'China dreigt beslag te leggen op Europese vliegtuigen'

Luchtvaartnieuws.nl by Lolke van der Heide 11 June 2012

BEIJING - Het Europese systeem van emissiehandel (ETS) is een "polariserend obstakel dat werkelijke vooruitgang in de weg staat". Dit zei Tony Tyler, de secretaris-generaal van IATA, maandag in Beijing op de jaarvergadering van de koepelorganisatie van luchtvaartmaatschappijen. Tyler zei zich "heel goed te kunnen voorstellen" dat er landen buiten de Europese Unie zijn die weigeren mee te werken aan het Europese ETS.

Met name China, dit jaar gastland van de IATA-top, is een groot tegenstander. De Chinese regering heeft zijn luchtvaartmaatschappijen verboden mee te werken aan ETS. “Europa moet zijn systeem ontmantelen, want er dreigt een handelsoorlog [met China]”, zei Tyler.

Tyler, die bezig is aan zijn eerste jaar als topman van IATA, erkent de noodzaak van duurzaamheid in de luchtvaart en ziet het gebruik van biobrandstoffen als één van de belangrijkste oplossingen. “Vanaf 2020 zal onze groei CO2-neutraal zijn. Duurzame biobrandstof reduceert in potentie onze CO2-voetafdruk met tachtig procent”, zei Tyler.

Hij voegde eraan toe dat de branche zijn milieudoelen niet kan verwezenlijken zonder de steun van regeringen en multinationale instituties als de EU. “Maar ETS is geen goed begin. Duurzaamheid zou een gemeenschappelijk doel moeten zijn en moet geen aanval zijn op soevereiniteit, die kan leiden tot een handelsoorlog, een oorlog die niemand wil en die geen winnaar zal opleveren.”

Oplossing
Tony Tyler ziet nog steeds 'common ground' in het oplossen van de dreigende situatie rond het Europese ETS. “Iedereen, ook de Europeanen (de luchtvaartmaatschappijen, red.), is het er over eens, dat de enige werkelijke oplossing een wereldwijde overeenkomst is via ICAO, op zijn bijeenkomst in 2013.” ICAO is de internationale burgerluchtvaartorganisatie van de Verenigde Naties.

De Europese Commissie is op dit moment volgens Tyler niet genegen de weg via ICAO te kiezen. “Europa lijkt vastbesloten zijn ETS unilateraal op te leggen in plaats van te onderhandelen over een multilaterale overeenkomst. De bal ligt nu bij Europa.”'China dreigt beslag te leggen op Europese vliegtuigen'

BEIJING - China dreigt beslag te leggen op Europese verkeersvliegtuigen wanneer de Europese Unie Chinese luchtvaartmaatschappijen straft voor het negeren van het emissiehandelsysteem ETS. Dat meldt Reuters dinsdag op gezag van de Chinese belangenorganisatie van luchtvaartmaatschappijen. De Chinese regering heeft haar luchtvaartmaatschappijen verboden om deel te nemen aan ETS.

De Chinese carriers hebben op 31 maart een deadline voor het verstrekken van informatie over uitstoot van CO2 laten verstrijken. Eurocommissaris Connie Hedegaard heeft gezegd dat luchtvaartmaatschappijen tot medio juni alsnog de tijd hebben om de gegevens in te leveren.

Maar China weigert aan de Europese eisen te voldoen. “Chinese luchtvaartmaatschappijen zijn hier unaniem over. We zullen geen gegevens verstrekken”, aldus Wei Zhenzhong, secretaris-generaal van de China Air Transport Association. Bij de organisatie zijn grote carriers als Air China, China Southern Airlines en China Eastern Airlines aangesloten.

Wanneer de EU de Chinese maatschappijen straft, moet Europa rekening houden met tegenmaatregelen. Beslaglegging op Europese vliegtuigen behoort daarbij tot de theoretische mogelijkheden. Vliegtuigbouwer Airbus zegt dat door de invoering van ETS Chinese orders bij de Europese vliegtuigbouwer ‘on hold’ staan.

bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN