Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

IATA maant ICAO tot één wereldwijd emissiesysteem

Zakenreisnieuws.nl 24 Sep. 2013

MONTREAL - De brancheorganisatie van luchtvaartmaatschappijen IATA heeft dinsdag de internationale burgerluchtvaartorganisatie ICAO opnieuw gemaand een plan te steunen voor een wereldwijde aanpak van het emissieprobleem in de luchtvaart. ICAO (International Civil Aviation Organization), onderdeel van de Verenigde Naties, is de komende tien dagen bijeen in het Canadese Montreal voor haar 38ste algemene vergadering.

Hoewel vliegtuigen steeds zuiniger worden en daardoor per toestel minder broeikasgas uitstoten, neemt de totale emissie wel toe omdat er meer vliegtuigen komen. De Europese Unie zette in 2011 een controversieel plan door voor een Emission Trading Scheme (ETS), waarbij alle luchtvaartmaatschappijen met vluchten van en en naar Europa werden verplicht emissierechten te kopen, ook voor delen van de route die niet boven Europa waren.

Verzet
Het plan leidde tot fel verzet van niet-Europese maatschappijen, gesteund door hun regeringen, onder meer in China en de Verenigde Staten. De EU schortte ETS daarom eind 2012 op. Alle partijen wijzen sindsdien in de richting van ICAO, die met een mondiale oplossing zou moeten komen.

De Europese Commissie heeft gezegd dat als ICAO niet met een plan komt de EU zijn eigen ETS weer in werking zal stellen. Vrijwel alle landen zijn lid van ICAO, op de ministaatjes Liechtenstein, Tuvalu en Dominica na. Taiwan heeft dit jaar voor het eerste de felbegeerde status van waarnemer gekregen.

Topman Tony Tyler van IATA bepleitte dinsdag opnieuw een wereldwijd systeem voor de emissieaanpak. “Wij denken dat een mondiaal verplicht systeem om CO2 te compenseren, op basis van marktwaarde, het beste te implementeren valt”, aldus Tyler. Maar voorafgaand aan de algemene vergadering van ICAO, die één keer in de drie jaar plaatsheeft, was er nog geen zicht op een oplossing.

Van onze redactie

bron: www.zakenreisnieuws.nl

Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN