Terug naar berichten overzicht | Opmerkingen bij reacties op IkVerticket | Terug naar de homepage BARIN 50th anniversary

Media Berichten over de Vliegbelasting

Europese Commissie beraadt zich nog op EU ETS

Luchtvaartnieuws 8 Oct.13

BRUSSEL - De Europese Commissie is erg blij dat er tijdens de vergadering van de International Civil Aviation Organization (ICAO) in Montreal is besloten om over zeven jaar een wereldwijd emissiehandelsysteem voor de luchtvaart in te voeren. Maar onduidelijk is vooralsnog nog wat dit betekent voor het Europese Emission Trade Scheme (EU ETS), het Europese emissiehandelsysteem voor de luchtvaart.

De Europese Unie lanceerde in 2012 het ETS, waarbij alle luchtvaartmaatschappijen met vluchten van en naar Europa werden verplicht emissierechten te kopen. De invoering van het ETS leidde tot hevige protesten in landen als China, India en de VS. Daarop besloot de EU dat het ETS in afwachting van de invoering van een wereldwijd emissiehandelsysteem door ICAO gedurende een jaar alleen van toepassing is op vluchten binnen Europa.

In Montreal is nu door de afgevaardigden van de deelnemende landen afgesproken dat er in 2016 een zogeheten market based mechanism (MBM) wordt ontwikkeld om de uitstoot van schadelijke stoffen door de luchtvaart een halt toe te roepen. De invoering van dat systeem zal niet plaatsvinden voor 2020.

Maar wat er tot die tijd met het binnen en buiten Europa verguisde EU ETS gaat gebeuren is nog onzeker. “Wij gaan het in Montreal gesloten akkoord nu nauwgezet bestuderen, samen met de lidstaten en het Europees Parlement, om de volgende stap van EU ETS te bepalen”, zegt Connie Hedegaard, Europees commissaris voor klimaatactie.

Verdienste
Dat er nu op wereldwijd niveau consensus is over de invoering van een emissiehandelsysteem is volgens Hedegaard de verdienste van de Europese Unie. “Zonder het harde werk en vastberadenheid van de EU was dit akkoord er nooit gekomen. Het gaat ons erom dat de luchtvaartsector ook bijdraagt aan onze inspanningen om de uitstoot te verminderen.”

Siim Kallas, Europees commissaris voor Transport, is eveneens te spreken over het akkoord op de ICAO-top. “Dit is goed nieuws voor reizigers, goed nieuws voor de luchtvaartsector maar bovenal is het goed nieuws voor de planeet. Ook het gevaar van een handelsoorlog met partnerlanden is hiermee geweken.”

De luchtvaartsector zelf heeft positief gereageerd op het besluit om een wereldwijd MBM te ontwikkelen om klimaatverandering tegen te gaan. Brancheorganisaties als IATA, AEA en Airlines of America spreken over een “historische overeenkomst”. De luchtvaartsector is de eerste industrietak met een dergelijk wereldwijd akkoord om uitstoot van CO2 terug te dringen.

Van onze redactie

bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Terug naar de homepage | Terug naar berichten overzicht

Wilt u meer informatie over de Board of Airline Representatives In the Netherlands, bezoek dan de BARIN website.

Ikverticket!

Meer luchtvaart nieuws:
Bron: www.luchtvaartnieuws.nl

Ikverticket.nl is een initiatief van BARIN, Board of Airline Representatives In the Netherlands.

Disclaimer

© 2007 - 2019 BARIN